Innovaties op het gebied van ziekteverzuim verlagen

17/05/2022 Verzuim
Innovaties op het gebied van ziekteverzuim verlagen

Innovaties om ziekteverzuim te verlagen

Zitten alle basiszaken wel snor in uw bedrijf maar bent u benieuwd wat voor innovatieve ideeën u kunt toepassen om ziekteverzuim te verlagen? Innovatieve dingen zijn zeker niet alleen maar lucratief, maar zeker ook effectief. Want gezondheid gaat verder dan het voorkomen van ongevallen of risico’s. Werknemers met een goede gezondheid zijn immers weerbaarder dan werknemers met een matige gezondheid. Zo kunnen zelfs die leuke bedrijfsuitjes bijdragen aan het voorkomen van ziekteverzuim. Of het nu gaat om burn-out, of conflicten binnen het team. Ook zorgt u zo voor werknemers die meer bevlogen zijn, met meer werkplezier hun taken doen en zo dus meer productief zijn. 

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

Een innovatie binnen beleid is de verschuivende focus op preventie en vitaliteit. Het is dan ook vaak effectiever om de gezondheid van uw werknemers op peil te houden in plaats van branden te blussen wanneer er al uitval is. Volgens sommige onderzoeken loont het ook om meer te investeren in preventie dan een beter verzuim- of re-integratiebeleid als het gaat om het verlagen van ziekteverzuim. Bij een focus op een vitaliteitsbeleid gaat het om het waarborgen van een gezonde leefstijl bij uw werknemer. Traditioneel gezien zijn dit zaken die misschien niet direct met werk te maken hebben en tot de privésfeer behoren. Maar omdat dit juist op werk ook een groot effect heeft, kan het juist effectief zijn dit ook op werk te stimuleren. De verschillende delen van vitaliteitsbeleid om ziekteverzuim te verlagen:

  • Leefgewoonten, zoals het aanbieden van stoppen met roken trainingen of workshops met betrekking tot tijdmanagement
  • Voeding, door bijvoorbeeld voor een gezonde bedrijfskantine te zorgen
  • Beweging en sport, door bijvoorbeeld een sportabonnement of training binnen kantoor aan te bieden
  • Persoonlijke ontwikkeling, met lezingen en workshops
  • Sociaal contact, met voldoende teamuitjes om een goede samenwerking en omgang te stimuleren

Wat bevordert duurzame inzetbaarheid?

Naast vitaliteit is duurzame inzetbaarheid ook een sleutelwoord als het gaat om de nieuwe focus binnen progressief beleid. Duurzaam inzetbare medewerkers betekent dat uw werknemers hun werk op zo’n manier kunnen doen dat hun toekomstig werk hier niet door wordt bepaald. Bijvoorbeeld dat werknemers in de bouw hun lichaam niet zo toetakelen dat ze vroegtijdig uitvallen. Duurzame inzetbaarheid zorgt daarbij voor productievere werknemers die meer bevlogen zijn. Allerlei voordelen die preventief zijn en ziekteverzuim verlagen. Volgens SER zijn er drie factoren die duurzame inzetbaarheid bevorderen:

  • Vitaliteit: Veerkrachtigheid, fitheid, motivatie en doorzettingsvermogen binnen het werk.
  • Employability: Het vermogen om werk op een adequate manier uit te voeren, nu maar ook in de toekomst, bij eigen bedrijf of binnen een ander bedrijf of sector.
  • Werkvermogen of work ability: Fysiek, psychisch en sociaal in staat om te werken. 

Innovaties in ergonomie

Aan de basis van vitaliteit en gezondheid op de werkvloer om ziekteverzuim te verlagen, staat misschien wel ergonomie. Het hebben van een goed ergonomisch ingerichte plek is een goed startpunt om duurzame inzetbaarheid te waarborgen. Bijvoorbeeld met laptopverhogers, goede bureaustoelen, ergonomische muizen. Hierbinnen zijn verschillende innovaties waarmee geëxperimenteerd wordt, zoals;

  • Exoskeletten: TNO experimenteert met exoskeletten bij fysiek zwaar werk. Zoals op een bouwplaats, maar ook in de zorg. Hierbij wordt de werknemer fysiek ondersteund door een pak dat bepaald fysiek werk minder zwaar maakt. Of bij mensen die veel staan en rugklachten hebben.
  • Modern kantoormeubilair, zoals een zit-sta bureau, zorgt voor gezonder werken. Sedentair werken kan bijvoorbeeld negatieve consequenties hebben voor de gezondheid. Staand werken, zeker met veel beeldschermwerk, zorgt voor meer beweging. 
  • Een gezond werkklimaat, met de juiste temperaturen en goede luchtverversing. Ook zaken als akoestiek en geluidsoverlast en voldoende licht bij het werken spelen daarin een rol.

De nieuwe kantoortuin

Nu steeds meer mensen thuiswerken is het zeker de tijd om opnieuw na te denken of de kantoortuin nog dezelfde indeling behoeft. Er komt bijvoorbeeld ruimte vrij omdat steeds meer mensen hybride of zelfs volledig thuiswerken. U kunt er natuurlijk voor kiezen om een kleinere ruimte te huren, maar zelfs dan kan het effectief zijn nieuwe toevoegingen te doen. Daar wordt bij verschillende bedrijven al volop mee geëxperimenteerd. En dat is niet alleen lucratief, maar kan ook zorgen voor betere werkmethodes en vitalere medewerkers. Het is ook bewezen dat werknemers die meer gemotiveerd en bevlogen zijn minder verzuimen. Een aantal voorbeelden om uw kantoor te innoveren om ziekteverzuim te verlagen:

  • Stilteruimtes/Meditatieruimtes: Sommige bedrijven gaan hier nog verder in door in deze ruimte het gebruik van elektronica verboden te maken. Zonder smartphone of laptop in de buurt krijgt uw werknemer pas echt even pauze om uit te rusten.
  • Brainstorm hubs en flexruimtes: Veel thuiswerkers komen wel nog graag naar kantoor voor gezamenlijke creatieve sessies en groepsprojecten. Hiervoor kunt u flexibele ruimtes inrichten die u kunt aanpassen aan de situatie. 
  • Yoga- of sportruimtes zodat u het uw werknemers makkelijker maakt sporten deel te maken van hun dagelijkse routine.
  • Informele ruimtes met ontspanningsmogelijkheden, zodat u creativiteit stimuleert en meer bevlogen en gemotiveerde werknemers vormt. 
  • Slaapruimtes: Volgens onderzoek kan kort slapen overdag een goede verfrisser zijn om competenter te werken. In Silicon Valley was de ‘powernap’ al een fenomeen maar het wordt nu ook een mogelijkheid bij verschillende Nederlandse bedrijven.
  • Opvang voor kinderen (of huisdieren). Privéproblemen kunnen regelmatig een reden voor verzuim zijn, als ook een verstoorde werk-privé balans waarbij een werknemer te weinig privétijd heeft. Obstakels die met een kinderopvang op kantoor verholpen kunnen worden en ziekteverzuim verlagen. En het is ook nog eens een boost voor de reputatie van een bedrijf, onderlinge relaties, maar ook klantrelaties.

Hybride en thuiswerken

Misschien wordt het niet meer als innovatie gezien, maar de komst van de gewoonte om thuis te werken is zeker nieuw. Hybride werken blijkt uit onderzoek ook ziekteverzuim te verlagen, met volgens TNO een daling in het aantal werknemers met burn-out. Nu bedrijven en werknemers de voordelen ervan gemerkt hebben, nemen veel meer bedrijven thuiswerken permanent op in hun beleid. Een aantal voordelen die met thuiswerken naar voren komen als innovatief werken:

  • Flexibel werken bij ziekte of andere zaken: Veel meer mensen kiezen ervoor om toch door te werken als ze dat thuis kunnen doen bij lichte ziekte. Dit is niet alleen fijn voor de meeste werknemers, maar zorgt er ook voor dat de arbeidsmarkt meer opent voor mensen met beperkingen. 
  • Geen fysiek kantoor: U kunt er zelfs voor zorgen om een compleet online bedrijf te hebben. Hoewel u uw bedrijf wel op een adres moet inschrijven, kan u er ook voor kiezen thuiswerken de standaard te maken. Zo spaart u kosten op kantoorruimte en reiskosten en kunt u investeren in andere zaken om ziekteverzuim te verlagen. Indien u een klein team heeft kan u er dan ook voor kiezen om een ruimte te huren voor vergaderingen of meetings met klanten. Steeds meer cafés en flexwerk ruimtes bieden dit aan.
  • Veel bedrijven experimenteren al met vierdaagse werkweken of kortere werkweken. Hierbij kan de werk-privé balans verbeteren, zijn werknemers minder gestresst en kunnen ze zelfs productiever tijdens werktijd zijn. Dit kan helpen ter preventie van burn-out en onder andere dit type ziekteverzuim verlagen.

Een progressieve bedrijfscultuur

Feit: veel jonge werknemers nemen de bedrijfscultuur als belangrijke factor mee bij het kiezen van een baan. Een verouderde of conservatieve cultuur binnen een bedrijf kan voor conflicten zorgen, niet alleen als het gaat om discriminatie, maar ook als het gaat om samenwerking en innovatie. Conflicten kunnen regelmatig een belangrijke reden tot (frequent) ziekteverzuim zijn. Conflicten tijdig signaleren, oplossen en voorkomen is dus belangrijk om ziekteverzuim te verlagen. En wanneer werknemers meer gemotiveerd en bevlogen zijn, voelen ze zich over het algemeen meer verbonden met hun werk en melden zich minder vaak ziek. Om vernieuwend te zijn als bedrijf zijn er naast een focus op duurzaam werken verschillende trends op het gebied van een meer progressieve bedrijfscultuur. Denk hierbij aan:

  • Een aanspreekcultuur creëren. Het me-too tijdperk is nog niet voorbij, en er zijn nog altijd veel meldingen als het gaat om grensoverschrijdend gedrag. Het vormen van een aanspreekcultuur binnen een bedrijf kan grote stappen maken om deze conflicten bespreekbaar te maken, zorgen dat dit gedrag niet plaatsvindt of bestraft wordt en voor een veilige werkplek. 
    • Het instellen van een vertrouwenspersoon en een meldpunt is belangrijk om te zorgen dat uw werknemers zich veilig voelen dit soort meldingen te maken. U kunt ook kiezen om meerdere vertrouwenspersonen in te stellen met verschillende achtergronden, bijvoorbeeld met betrekking tot leeftijd, etniciteit of seksualiteit.
    • Een gedragscode met duidelijke afspraken over welk gedrag niet getolereerd wordt. En een duidelijke klachtenprocedure en consequenties bij bepaald gedrag.
  • Een focus op leren, vernieuwen, doorgroeien en innovatie. Ontwikkelingsmogelijkheid is op dit moment een belangrijke peiler waarop werknemers hun baan op dit moment kiezen, en dan ook vooral jongeren. Maar het zorgt ook voor een grotere productiviteit en bevlogenheid, en verlaagt zo ziekteverzuim. Bij Google mogen werknemers bijvoorbeeld 20% van hun tijd besteden aan hobby- en innovatieprojecten. Hieruit zou zeker de helft van de producten die Google uitbrengt ontstaan. Een aantal ideeën om dit te stimuleren:
    • Workshops omtrent assertiviteit en tijdsmanagement, maar ook zaken als discriminatie en samenwerking. Hiermee voorkomt u niet alleen conflicten en verzuim, maar zorgt u ook voor een team dat beter en productiever samenwerkt.
    • Een meer horizontale organisatie vormen. Werknemers kunnen hun opinies, kritiek en verfrissende ideeën dan gemakkelijker uiten. Ook junior werknemers die vaak een vernieuwende blik hebben.
Bij een focus op een vitaliteitsbeleid gaat het om het waarborgen van een gezonde leefstijl bij uw werknemer. Traditioneel gezien zijn dit zaken die misschien niet direct met werk te maken hebben en tot de privésfeer behoren. Maar omdat dit juist op werk ook een groot effect heeft, kan het juist effectief zijn dit ook op werk te stimuleren.

Takeaways

  • Innovatie helpt niet alleen bij het verlagen van ziekteverzuim, maar ook voor meer gemotiveerde en bevlogen werknemers.
  • Focus op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid voor uw progressieve beleid en doellijnen.
  • Innovatie op het gebied van ergonomie is een directe manier om verzuim en klachten te voorkomen. Experimenteer met exoskeletten voor fysiek zwaar werk, of verschillend modern kantoormeubilair.
  • Een vernieuwende blik op de traditionele kantoortuin kan veel nieuwe uitkomsten bieden. Niet alleen voor vitale werknemers, maar ook een sterkere werk-privé balans en creatieve samenwerking.
  • Thuiswerken helpt om ziekteverzuim te verlagen volgens onderzoek. Hybride werken blijft voor veel bedrijven een onderdeel van beleid en wordt een belangrijke arbeidsvoorwaarde waarop werknemers hun baan kiezen.
  • Een progressieve bedrijfscultuur voorkomt uitval door conflicten en psychische klachten. Ook stimuleert het bevlogenheid bij werknemers, en gemotiveerde werknemers verzuimen minder snel.

Misschien ook interessant

Voorkomen van verzuim: De rol van werkgevers en werknemers in het voorkomen van ziekteverzuim
Voorkomen van verzuim wint in alle sectoren van onze economie en bestuur aan belang. Het verzuimpercentage bereikte in 2022 een record van 8,8% binnen de zorgsector. Het was het hoogste verzuimpercentage in 20 jaar. Het ziekteverzuim is in 2023 afgenomen maar blijft een belangrijk aandachtspunt gezien de gevolgen van de vergrijzing en de daarmee gepaard gaande druk op de arbeidsmarkt. Hoog tijd om de rol van zowel werkgevers als werknemers onder de loep te nemen als het gaat om het voorkomen van ziekteverzuim. We onderzoeken daarbij hoe het staat met ziekteverzuim in Nederland. We kijken naar wat in de Arbeidsomstandighedenwet is vastgelegd over de rollen van werkgevers en werknemers in het voorkomen van ziekteverzuim, waarbij we kijken naar hoe werkgevers en werknemers het beste ziekteverzuim kunnen voorkomen.
Verzuimmanagement op maat: Aanpassing van verzuimbeleid op basis van bedrijfsbehoeften
We zitten midden in het griepseizoen en kortlopend ziekteverzuim is nu wat aandacht vraagt. Ziekteverzuim in het algemeen vraagt om goed verzuimmanagement, waar een op maat gemaakt verzuimbeleid essentieel is voor het succes van uw bedrijf. In deze blog bespreken we gedetailleerd het nut van verzuimmanagement op maat en hoe u uw verzuimbeleid effectief kunt aanpassen aan de unieke uitdagingen en behoeften van uw bedrijf of organisatie, verrijkt met praktische voorbeelden.
Is een RI&E verplicht? Alles wat werkgevers moeten weten over de RI&E-plicht
RTL-nieuws meldt in een artikel van 30 september 2023 dat Nederlandse militairen hersenschuddingen oplopen tijdens oefeningen met explosieven. Jarenlang weet defensie van dit probleem, maar toch blijft het gebeuren. Defensie heeft net als elke andere werkgever een zorgplicht voor haar personeel. Artikel 3.1 van de Arbowet is helder over de zorgplicht van werkgevers. Artikel 5 van de Arbowet legt zowel defensie als u als werkgever een RI&E-plicht op. De arbeidsomstandigheden binnen uw bedrijf of organisatie kunnen niet geoptimaliseerd worden als u geen zicht heeft op de risico’s voor werknemers en leidinggevenden op uw werkvloer. De Arbowet verplicht u dan ook om een risico-inventarisatie en -evaluatie op te stellen. In deze blog gaan we samen kijken in welke gevallen een RI&E verplicht is, en wat werkgevers moeten weten over deze RI&E-plicht.