Lees het laatste
Arbo nieuws
ArboConcern
Welke maatregelen moet u nemen om ziekteverzuim terug te dringen?
Heeft u te maken met veel ziekteverzuim binnen uw bedrijf en vraagt u zich af wat voor plan u hiertegen kunt trekken? Als u binnen uw bedrijf met meer en meer verzuim te maken heeft, kan het essentieel zijn na te gaan waar de risico’s vandaan komen, en of er gaten zijn in uw beleid. In dit artikel bespreken we de cijfers rondom ziekteverzuim, welke risico’s vaak onder de radar vliegen en welke maatregelen gebruikt kunnen worden om ziekteverzuim terug te dringen.
25/2/2022 Arbobeleid
Wat is de impact van thuiswerken op ziekteverzuim?
Thuiswerken is het nieuwe werken: maar wat voor impact heeft dit thuiswerken nu op ziekteverzuim? Er is natuurlijk sprake van een andere werkplek, minder contact tussen teamleden, en dus andere risico’s die mee kunnen spelen als het gaat om werkstress. In dit artikel bespreken we het gevolg van thuiswerken op de werk-privébalans, dat een grote factor is in het ontwikkelen van verzuim zoals burn-outs. Ook kijken we naar genoemde voordelen en nadelen van het thuiswerken op basis van verschillende onderzoeken. Lees verder voor tips en innovaties om uw thuiswerkbeleid te optimaliseren voor gezonde en productieve werknemers.
25/2/2022 Arbobeleid
Duurzame inzetbaarheid model: tips voor een innovatief plan
Duurzame inzetbaarheid is een groot buzzword de laatste jaren, maar waarom is het ook relevant voor u als werkgever of HR-verantwoordelijke? In dit artikel bespreken we wat het zoal inhoudt en wat het u kan opleveren. En het belangrijkste, hoe u een duurzame inzetbaarheid model kunt ontwikkelen en implementeren dat het beste past bij uw bedrijf. Want wist u dat duurzame inzetbaarheid ook preventief werkt tegen ziekteverzuim en een hogere productie kan opleveren? Lees verder om te leren waarom duurzame inzetbaarheid de toekomst is van elk bedrijf.
31/1/2022 Arbobeleid
Wanneer is een arbodienst wettelijk verplicht?
Met het starten van een onderneming komen verschillende verplichtingen aan bod. Een van de vragen hieromtrent is of het daadwerkelijk verplicht is een arbodienst in te schakelen. In welke gevallen is dat wel zo, en bestaan er uitzonderingen op deze regel? Lees in dit artikel alle informatie over welke situaties een arbodienst wettelijk verplicht maken of niet.
28/1/2022 Arbobeleid
Kies voor een persoonlijke benadering met ziekteverzuim interventies
Ziekteverzuim kan een groot probleem zijn voor bedrijven, vooral wanneer het re-integratietraject niet soepel verloopt. Als u met de handen in het haar zit kan het daarom rendabel zijn te investeren in ziekteverzuim interventies. Deze kunnen uitkomst bieden, en helpen om de verzuimduur te verkorten. Tijdig ingezette interventies kunnen ook voorkomen dat iemand helemaal uitvalt. Met de toename van langdurig ziekteverzuim kan dit zeker een belangrijk gegeven zijn: miljoen mensen lijden elk jaar aan burn-outklachten, met een gemiddeld miljard euro verzuimkosten voor bedrijven. Maar wat voor interventies zijn er allemaal, en welke zijn het effectiefste om in te zetten voor welke situatie? Lees in dit artikel meer over de verschillende type ziekteverzuim interventies en hoe ze in te zetten.
28/1/2022 Arbobeleid
Wanneer wordt arbo arts ingeschakeld?
Ieder bedrijf krijgt jaarlijks wel met ziekteverzuim te maken. Meestal is dit verzuim snel opgelost, maar toch is er ook veel verzuim waarbij de re-integratie niet heel soepel verloopt. Dat is niet alleen voor uw werknemer vervelend, maar kan ook een grote kostenpost worden voor uw bedrijf. Het is dus ontzettend belangrijk dat het re-integratietraject succesvol verloopt, evenals het ontwikkelen van een effectief preventieplan. En heeft u de vraag: Wanneer wordt arbo arts ingeschakeld? In dit artikel gaan we daarop in, als ook de plichten en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts en waar hij of zij op in te zetten is.
14/12/2021 Arbobeleid
Welke verplichtingen heeft de werkgever volgens de arbowet?
Als werkgever is het belangrijk een effectief arbobeleid op te stellen. Hiertoe heeft de arbowet verschillende plichten en verantwoordelijkheden beschreven waar u aan moet voldoen. Vraagt u zich af: welke verplichtingen heeft de werkgever volgens de arbowet? Het kennen en volgen van deze regels is daarbij niet alleen wettelijk verplicht, maar levert ook veel voordelen op aan uw bedrijf. Door de gezondheid van uw werknemers te waarborgen, voorkomt u immer ook veel ziekteverzuim. Vraagt u zich af welke verplichtingen de werkgever heeft volgens de arbowet? In dit artikel gaan we in op alles wat u moet weten.
14/12/2021 Arbobeleid
Wat zijn op dit moment de grootste oorzaken voor ziekteverzuim?
Ziekteverzuim blijft een groot probleem, maar veranderen de oorzaken met het veranderen van de maatschappij? Ziekteverzuim kan een grote impact hebben op uw bedrijf. Niet alleen omdat de continuïteit, kwaliteit en productiviteit van uw bedrijf kan verminderen, maar ook omdat er dikwijls enorme kosten aan gebonden zitten. Het is daarom belangrijk een sterk preventieplan en verzuimbeleid op te zetten. En dat begint met verzuim bij de wortel aan te pakken. In dit artikel gaan we in op de grootste oorzaken voor ziekteverzuim op dit moment.
13/12/2021 Verzuim
Langdurig ziekteverzuim verlagen, tips en innovaties
Langdurig ziekteverzuim brengt verschillende negatieve gevolgen met zich mee. Het blijft jaarlijks een grote impact hebben op Nederlandse bedrijven. Over het algemeen kost ziekteverzuim Nederlandse bedrijven al 13 miljard euro aan doorbetaling. En een van de grootste oorzaken van langdurig ziekteverzuim, burn-out, zorgt voor kosten van wel 3,1 miljard euro per jaar. Verzuim dat lang duurt heeft de grootste kosten als gevolg, en daarom is het slim om hierop in te zetten binnen uw verzuimbeleid. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden om langdurig ziekteverzuim te verlagen binnen uw bedrijf. Ook als het gaat om innovatieve ideeën en interventies.
13/12/2021 Verzuim
Langdurig ziekteverzuim voorkomen met een burn-out proof beleid
Burn-out is een van de grootste oorzaken van langdurig ziekteverzuim, en de negatieve impact op uw bedrijf kan groot zijn. Neem bijvoorbeeld de kosten door burn-out, wel 3,1 miljard euro per jaar voor Nederlandse bedrijven. Omdat voorkomen beter is dan genezen, is het belangrijk een burn-out proof beleid te ontwikkelen. In dit artikel gaan we in op langdurig ziekteverzuim voorkomen, met het oog op preventie, re-integratie maar ook de voordelen van vitaliteit.
13/12/2021 Arbobeleid
Welke soorten ziekteverzuim zijn er en wat zijn de uitdagingen?
Jaarlijks maken de meeste bedrijven veel kosten aan ziekteverzuim, maar welke soorten ziekteverzuim zijn het grootste probleem? Over het algemeen wordt er zelfs 13 miljard euro ieder jaar uitgegeven aan loondoorbetaling door Nederlandse bedrijven. En dan zijn er nog veel andere kosten die hieraan verbonden zijn, ook op het gebied van de productiviteit en de omzet van uw bedrijf. Om te begrijpen hoe u uw ziekteverzuimbeleid kunt optimaliseren, is het eerst belangrijk te weten welke voor soorten ziekteverzuim op dit moment veel voor komen. In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten ziekteverzuim, hun impact, en de uitdagingen hierbij.
13/12/2021 Verzuim