Verschillen tussen kortdurend en langdurig verzuim

01/09/2020 Verzuim
Verschillen tussen kortdurend en langdurig verzuim

Het lange verzuim, wat 10% van de totale verzuimgevallen is, is goed voor 90% van het aantal verzuimdagen. Er is dus een behoorlijk verschil tussen kort en lang verzuim qua impact op uw bedrijf. Wat zijn de overige verschillen tussen deze twee soorten van verzuim? In dit artikel leest u wat de oorzaken en gevolgen zijn en leest u de implicaties hiervan voor uw HR-beleid.

 

Meer dan tijdsverschil

We spreken van kortdurend verzuim wanneer het aantal verzuimdagen 4 weken of korter is. Bij verzuim langer dan 4 weken en waarbij verwacht wordt dat de werknemer niet op korte termijn het werk kan oppakken, noemen we langdurig verzuim.

Echter heeft het type verzuim meer verschillen dan enkel de verzuimduur. Vaak ligt er namelijk een geheel andere problematiek aan ten grondslag. Dit zorgt er tevens voor dat u of uw HR-manager ook anders moet handelen in beide gevallen. Iemand die vaak flink verkouden en grieperig is óf periodiek migraine heeft, heeft andere ondersteuning nodig dan iemand die met een burn-out thuis zit.

Let wel op: frequent kortdurend verzuim is vaak een voorbode dat uw medewerker langdurig gaat verzuimen. Het kan namelijk een teken zijn van een fragiel gestel, werkstress, privéproblemen of conflict. Binnen 4 jaar leidt frequent kortdurend verzuim in de helft van de gevallen tot langdurig verzuim.

Verschillen in oorzaken

48% van het verzuim is werkgerelateerd. Over het algemeen is de ziekteverzuim vaker langdurig wanneer het werkgerelateerd is. Ook werkstress is een grote veroorzaker van verzuim en noemen we ook wel beroepsziekte nummer één in Nederland. Wat speelt er nog meer een rol in de oorzaken van verzuim?

 

Oorzaken kortdurend verzuim

Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor kortdurend verzuim. Denk hierbij aan problemen van persoonlijke aard; een te hoge werkdruk; onvrede over het werk of de werkgever.

 

Oorzaken langdurig verzuim

Van alle werknemers meldt 14% jaarlijks burn-outklachten. Van de totale beroepsbevolking komt 5% om die reden langdurig thuis te zitten met gemiddeld 242 dagen verzuim. Ook het feit dat we langer moeten doorwerken en chronische ziektes, zoals diabetes, zich jonger openbaren, verhoogt het verzuim. De belastbaarheid van de gemiddelde werknemer neemt hierdoor af. Hoe ouder de medewerker hoe vaker het verzuim langdurig is.

 

Verschillen in gevolgen

In Nederland kost ziekteverzuim de werkgevers jaarlijks ongeveer € 11,7 miljard alleen aan loondoorbetaling. De grootste kostenpost zijn aandoeningen of klachten aan het bewegingsapparaat: € 975 miljoen per jaar. Geschat wordt dat verzuimkosten als gevolg van burn-out op € 1,8 miljard zitten. Waar deze kosten vandaan komen is echter niet gelijk verdeeld tussen kortdurend en langdurig verzuim.

 

Gevolgen kortdurend verzuim

Als werkgever hoeft u bij kortdurend verzuim enkel het loon door te betalen en eventuele vervanging. In 70% van de gevallen is de werknemer binnen een week weer aan het werk. Kort verzuim is gemiddeld ongeveer 15% van alle verzuimkosten.

 

Gevolgen langdurig verzuim

In 20% van de gevallen is een werknemer binnen 6 weken aan het werk. Dit kost een werkgever gemiddeld ongeveer €7500 per werknemer. Bij dit langdurig verzuim treedt namelijk Wet verbetering poortwachter in werking. U bent dan verplicht een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen. De kosten hiervan zijn voor uw bedrijf. Daarnaast bent u verplicht minimaal 2 jaar minimaal 70% van het loon aan uw werknemer door te betalen. In 1% van de gevallen is de werknemer na een jaar nog niet aan het werk. Tevens kan het zijn dat u meer moet betalen als niet genoeg aan de re-integratie van uw medewerker heeft gedaan.

Van al het verzuim is 21,5% vermijdbaar. Dit wil zeggen dat u als werkgever een behoorlijke invloed kan hebben op (werkgerelateerd) verzuim.

Verschillen in aanpak

Gezien langdurig en kortdurend verzuim verschillende oorzaken hebben vragen beide problemen om een andere aanpak.

 

Aanpak kortdurend verzuim

Als uw medewerker kortdurend verzuimt hoeft u na een week ziek thuis alleen een melding te maken bij uw bedrijfsarts of arbodienst. U hoeft (nog) geen re-integratieverslag aan te leggen. Het is belangrijk contact te houden met uw medewerker en in de gaten te houden wanneer hij of zij weer denkt te kunnen werken.

 

Aanpak langdurig verzuim

Bij langdurig verzuim meldt u ook uw medewerker ziek bij uw bedrijfsarts of arbodienst. De bedrijfsarts maakt binnen 6 weken een probleemanalyse op. Samen met uw medewerker maakt u vervolgens een plan van aanpak, waarbij uw arbodienst u kan ondersteunen. Na 42 weken meldt u uw medewerker ziek bij het UWV. Dit wordt ook wel de 42e-weekmelding genoemd. In de gehele periode houdt u goed contact met uw medewerker en reflecteert u met ondersteuning van uw bedrijfsarts of arbodienst, het plan van aanpak.

Omdat er bij lang verzuim vaak meerdere factoren meespelen waardoor iemand niet kan werken, is het belangrijk dat u zich met uw arbodienst verdiept in uw medewerker als persoon en zijn of haar werkomgeving. Om de beperkingen en mogelijkheden op grotere schaal te bekijken. Welke scenario’s zijn er te bedenken en wat zijn de gevolgen van voorgestelde maatregelen? Voor oudere medewerkers kan een flexibel rooster wat te combineren valt met mantelzorg een goede compromis zijn om de medewerker minder te belasten. Wellicht is er een andere werkomgeving mogelijk of heeft uw medewerker behoefte aan eenvoudigere klussen.

 

Voorkom (langdurig) verzuim

Van al het verzuim is 21,5% vermijdbaar. Dit wil zeggen dat u als werkgever een behoorlijke invloed kan hebben op (werkgerelateerd) verzuim. De Nederlands Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde geeft dan ook aan dat met een tijdige en gerichte aanpak veel verzuim te voorkomen is. U kunt een cultuur creëren waarin uw medewerkers openlijk kunnen praten over problemen, wat ziekteverzuim met de helft terug kan dringen, schatten bedrijfsartsen in. Dat klinkt veelbelovend, daarom is het verstandig om samen met uw arbodienst een plan te maken om de focus van uw arbobeleid te leggen op preventie. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden, neem dan contact op met ArboConcern!

Misschien ook interessant

Voorkomen van verzuim: De rol van werkgevers en werknemers in het voorkomen van ziekteverzuim
Voorkomen van verzuim wint in alle sectoren van onze economie en bestuur aan belang. Het verzuimpercentage bereikte in 2022 een record van 8,8% binnen de zorgsector. Het was het hoogste verzuimpercentage in 20 jaar. Het ziekteverzuim is in 2023 afgenomen maar blijft een belangrijk aandachtspunt gezien de gevolgen van de vergrijzing en de daarmee gepaard gaande druk op de arbeidsmarkt. Hoog tijd om de rol van zowel werkgevers als werknemers onder de loep te nemen als het gaat om het voorkomen van ziekteverzuim. We onderzoeken daarbij hoe het staat met ziekteverzuim in Nederland. We kijken naar wat in de Arbeidsomstandighedenwet is vastgelegd over de rollen van werkgevers en werknemers in het voorkomen van ziekteverzuim, waarbij we kijken naar hoe werkgevers en werknemers het beste ziekteverzuim kunnen voorkomen.
Verzuimmanagement op maat: Aanpassing van verzuimbeleid op basis van bedrijfsbehoeften
We zitten midden in het griepseizoen en kortlopend ziekteverzuim is nu wat aandacht vraagt. Ziekteverzuim in het algemeen vraagt om goed verzuimmanagement, waar een op maat gemaakt verzuimbeleid essentieel is voor het succes van uw bedrijf. In deze blog bespreken we gedetailleerd het nut van verzuimmanagement op maat en hoe u uw verzuimbeleid effectief kunt aanpassen aan de unieke uitdagingen en behoeften van uw bedrijf of organisatie, verrijkt met praktische voorbeelden.
Is een RI&E verplicht? Alles wat werkgevers moeten weten over de RI&E-plicht
RTL-nieuws meldt in een artikel van 30 september 2023 dat Nederlandse militairen hersenschuddingen oplopen tijdens oefeningen met explosieven. Jarenlang weet defensie van dit probleem, maar toch blijft het gebeuren. Defensie heeft net als elke andere werkgever een zorgplicht voor haar personeel. Artikel 3.1 van de Arbowet is helder over de zorgplicht van werkgevers. Artikel 5 van de Arbowet legt zowel defensie als u als werkgever een RI&E-plicht op. De arbeidsomstandigheden binnen uw bedrijf of organisatie kunnen niet geoptimaliseerd worden als u geen zicht heeft op de risico’s voor werknemers en leidinggevenden op uw werkvloer. De Arbowet verplicht u dan ook om een risico-inventarisatie en -evaluatie op te stellen. In deze blog gaan we samen kijken in welke gevallen een RI&E verplicht is, en wat werkgevers moeten weten over deze RI&E-plicht.