5 tips om ziekteverzuim tegen te gaan

25/06/2020 Verzuim
5 tips om ziekteverzuim tegen te gaan

Verzuimende medewerkers kosten u veel geld, maar ook immateriële zaken. Zo kan er bij frequent verzuim sprake zijn van frustratie bij collega’s die werk over moeten nemen. Dit heeft invloed op de werksfeer en de motivatie van uw medewerkers. Gemotiveerde en gezonde medewerkers creëren juist extra waarde voor uw bedrijf. Daarom is het van belang dat u ziekteverzuim in uw organisatie tegengaat. In dit artikel leest u 5 tips die u hierbij op weg helpen.

 

Wat is ziekteverzuim?

Ziekteverzuim is verzuim wat niet alleen ontstaat door een ziekte, maar ook een gevolg kan zijn van fysiek of mentaal niet in staat zijn werkzaamheden uit te voeren door het hebben van bijvoorbeeld rugklachten of psychische klachten.

 

Wat zijn de oorzaken van ziekteverzuim?

In Nederland zijn de voornaamste verzuimoorzaken in 25% van de gevallen klachten aan het bewegingsapparaat en in 25% klachten als overspannenheid en burn-out. Griep en verkoudheid volgt met 12%. Echter zijn er veel meer oorzaken die tot verzuim kunnen leiden.

Bij kortdurend verzuim zijn meestal griep- en verkoudheidsklachten de oorzaak, maar ook onvrede over salaris of taken kan een oorzaak zijn. Wanneer het gaat om langdurig verzuim is de onderliggende oorzaak meestal psychische klachten. Bij 43% van de werknemers die de ziektewet ingaat als gevolg van psychische klachten speelt werkstress een rol. Tevens kan frequent kortdurend verzuim een voorteken zijn van langdurig verzuim. Oorzaken van dit type verzuim zijn bijvoorbeeld een fragiele conditie hebben, een te hoge werkdruk ervaren, onvrede hebben over de relatie met werkgever en collega’s.

 

Waarom ziekteverzuim tegen gaan?

Ziekteverzuim binnen uw organisatie is op verschillende manieren nadelig. Natuurlijk zorgen de klachten waaruit verzuim voortkomt voor persoonlijk leed voor uw medewerker. Daarnaast komt bij langdurig of frequent verzuim de continuïteit van de productie en uw organisatie in gevaar. En uiteraard brengt het hoge kosten met zich mee, zowel wat betreft loondoorbetaling (maximaal 2 jaar), als de kosten van begeleiding, vervanging en eventueel om ongeveer 250 euro per dag omzetverlies.

Gemiddeld kost een zieke werknemer u per week €1250,-. De ernst van dit probleem wordt duidelijk als u zich bedenkt dat verzuim als gevolg van psychische klachten een stijgende lijn laat zien: van 167 verzuimdagen in 2016 naar 197 verzuimdagen in 2017. Na 340 dagen is een kwart van de mensen met een burn-out niet hersteld. Dat kost uw organisatie mogelijk meer dan €60.000,-! Om een inschatting te maken van de kosten van ziekteverzuim in uw organisatie of bij uw medewerker kunt u een berekening maken op verzuimkosten.nl

Met het tegengaan van ziekteverzuim bespaart u dus veel geld! Daartegenover staat dat een gezonde en gemotiveerde werknemer u niet alleen deze kosten bespaart, maar hij of zij u juist extra veel waarde biedt. Denkt u hierbij aan een betere werksfeer, minder verloop van personeelsleden, een beter rendement van uw werknemers, betrouwbare werknemers, loyale werknemers en een betere veerkracht om als organisatie klappen op te vangen. Investeren in de gezondheid van uw werknemers levert u dus direct iets op!

Maak ziekteverzuim beheersbaar in uw organisatie

Wilt u ziekteverzuim effectief terugdringen en kosten besparen? Ontvang praktische adviezen en inzichtelijke oplossingen op maat voor uw organisatie. Samen bouwen we aan een gezonde werkcultuur en betrokken medewerkers. Neem vandaag nog contact met ons op!
Plan een gratis adviesgesprek

Hoe beperkt u ziekteverzuim in uw organisatie?

Hieronder volgen een aantal tips om u op weg te helpen het ziekteverzuim in uw organisatie tegen te gaan.

 

Tip 1: Persoonlijk contact en aandacht

Een groot gedeelte van de medewerkers dat opstapt doet dit vanwege ontevredenheid over de leidinggevende. Dat betekent dat de leidinggevende een aanzienlijke rol heeft in hoe uw medewerker het werk ervaart. De leidinggevende kan het verschil maken in hoe belastbaar uw medewerker is en is een onderschatte factor in het verzuim van uw medewerkers. Wanneer u individuele aandacht voor uw medewerkers hebt, voelen zij zich gezien en gewaardeerd en is ook ruimte voor hen om te bespreken wat hen dwarszit. Ook kunt u hierdoor eerder ontdekken wanneer iemand op weg is naar langdurig ziekteverzuim. Aandacht voor de gezondheid van uw werknemers kan verzuim verlagen met 15%!

 

Tip 2: Signalen op tijd opvangen

Dankzij persoonlijke aandacht kunnen uw leidinggevenden sneller door hebben wanneer het niet goed gaat met een medewerker. Zij kunnen als eerste dreigend verzuim signaleren. Echter is het wel van belang dat u en uw leidinggevenden weten op welke signalen te letten en hoe hierop te reageren. Als we beroepsziekte nummer 1, burn-out, als voorbeeld nemen zien we dat medewerkers die uit gaan vallen vaak een aantal van de volgende signalen vertonen:

 

  • Uw medewerker isoleert zich meer van anderen en/of heeft eerder onenigheid met een collega.
  • Hij of zij maakt vaker fouten dan normaal gesproken.
  • Hij of zij is prikkelbaar en kan snauwen naar anderen.
  • Uw medewerker ziet er moe en futloos uit.
  • Hij of zij heeft stemmingswisselingen of u merkt aanzienlijke gedragsveranderingen.
  • Hij of zij meldt zich 3 keer of meer ziek gedurende een jaar.
  • Hij of zij is een stuk minder productief dan normaal.
  • Uw medewerker lijkt minder gemotiveerd, komt te laat, is minder vriendelijk tegen klanten.

 

80% van de leidinggevenden heeft de aanloop hiervan niet op tijd door. Dit is een gemiste kans! Als u weet waarop te letten kunt u het gesprek met uw medewerker aangaan als u een aantal van deze signalen oppikt. Met jaarlijkse preventief medische onderzoeken kunt u mogelijk ook een aantal risicofactoren of signalen herkennen.

 

Tip 3: Gedeelde verantwoordelijkheid

Een goede gezondheid is essentieel voor uw medewerker om gemotiveerd en productief te kunnen werken. U bent hier niet alleen verantwoordelijk voor. Met de juiste interventies kunt u een stuk verantwoordelijkheid terugleggen bij uw medewerkers. U kunt hen bewust maken van het effect van hun leefstijl op hun gezondheid. U kunt hen een jaarlijks PMO aanbieden. Met een preventief medisch onderzoek zorgt een bedrijfsarts voor advies en inzicht. Daarnaast kunt u gezond gedrag stimuleren, zoals sporten, gezond eten en stoppen met roken door het aanbieden van een sportabonnement, fruit en begeleiding bij stoppen met roken.

Verzuimende medewerkers kosten u veel geld, maar ook immateriële zaken. Zo kan er bij frequent verzuim sprake zijn van frustratie bij collega’s die werk over moeten nemen. Dit heeft invloed op de werksfeer en de motivatie van uw medewerkers.

Tip 4: Stresspreventie

Uit een nieuwsbericht van begin dit jaar blijkt dat het aantal werknemers dat een opgebrand gevoel heeft met bijna 50% toegenomen. Dit komt door een toename van de hoeveelheid ervaren stress. Vooral meer werk en minder vrijheid in de aanpak van het werk, liggen hieraan ten grondslag. Uit onderzoek van TNO blijkt dat hiernaast ook gepest worden op het werk en slachtoffer zijn van ongewenst gedrag binnen de organisatie oorzaken zijn van werkstress. Volgens Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde zou er 80% minder ziekteverzuim zijn als er een einde komt aan de kantoortuin. De bottomline is: stress heeft vele oorzaken en daarom is het onderzoeken van de oorzaken de eerste stap. Als u vervolgens deze oorzaken aanpakt levert u dit medewerkers op die duurzamer inzetbaar zijn. En een bevlogen medewerker verzuimt gemiddeld 40% minder vaak.

 

Tip 5: Ondersteuning arbodienst

Als HR-manager loopt uw agenda dagelijks vol met gesprekken, compliant werken, wet- en regelgevingen in de gaten houden, keuringen in de gaten houden. Een arbodienst inschakelen helpt uw HR-afdeling, maar ook uw leidinggevenden om verzuim te voorkomen en anders te verkorten of uw medewerker succesvol te re-integreren. Dit geeft ruimte aan uw HR-afdeling om te focussen op uw kernwerkzaamheden. Een arbodienst biedt altijd verschillende diensten aan die u ondersteunen, zoals preventief medische onderzoeken, de risico inventarisatie en evaluatie, verzuimpakketten, het opstellen van een plan van aanpak, interventies uitvoeren, strategie en analyse, advies en begeleiding. Er is veel op maat mogelijk: ieder bedrijf is tenslotte anders. Door de gezondheid en vitaliteit van uw medewerkers met regelmaat te laten onderzoeken voorkomt u simpelweg verzuim!

Misschien ook interessant

Actuele stand van zaken: ziekteverzuimcijfers in Nederland
Het ziekteverzuim in Nederland laat al jaren een stijgende trend zien. Volgens de meest recente cijfers van het CBS ligt het landelijk gemiddelde inmiddels op 5,4%, met uitschieters in sectoren als zorg, onderwijs en industrie. Dat is zorgwekkend, zeker als we bedenken dat personeelstekorten en oplopende werkdruk al zwaar drukken op de bedrijfsvoering.- Veel organisaties houden deze cijfers nauwgezet bij. Ziekteverzuim registratie is een vast onderdeel geworden van elk HR-dashboard. Toch blijkt in de praktijk dat cijfers op zichzelf zelden voldoende zijn. U kunt exact zien hoeveel procent van uw personeel afwezig is, maar zonder de juiste opvolging blijven het losse getallen zonder richting. Ziekteverzuim registratie is waardevol, maar verzuimcijfers zeggen weinig zonder goed casemanagement. In deze blog leest u hoe u cijfers vertaalt naar beleid, en welke rol casemanagement daarin speelt.
Het belang van ziekteverzuimregistratie voor bedrijven
Wanneer een werknemer zich ziekmeldt, gaat er binnen organisaties vaak direct een procedure in werking. Zo’n procedure noemen we het ziekteverzuimprotocol. Toch ervaren werkgevers ziekteverzuimregistratie regelmatig als een administratieve verplichting, zo blijkt uit praktijkervaringen binnen HR-afdelingen en signalen uit het bedrijfsleven. Maar heeft u er wel eens bij stilgestaan dat een zorgvuldig ingericht ziekteverzuim protocol juist veel meer kan zijn dan een administratieve taak? Sterker nog, goede ziekteverzuimregistratie kan de basis vormen voor betere communicatie tussen werkgever, leidinggevende en medewerker én leidt tot meetbare resultaten, zoals kostenbesparing en minder langdurig verzuim.
Functioneringsgesprekken en ziekteverzuim: waar u rekening mee moet houden
Functioneringsgesprekken tijdens ziekteverzuim worden vaak gezien als een noodzakelijk onderdeel van de re-integratie. De focus ligt meestal op het herstel van de medewerker en de vraag hoe en wanneer hij of zij weer kan werken. Maar wat als we deze gesprekken anders benaderen? Wat als we ze niet alleen zien als een moment van ondersteuning, maar ook als een spiegel voor de organisatie? Ziekteverzuim is zelden een losstaand probleem. Soms ligt de oorzaak bij persoonlijke gezondheidskwesties, maar vaak spelen werkgerelateerde factoren een rol, zoals werkdruk, teamdynamiek of bedrijfscultuur. Door functioneringsgesprekken te gebruiken als een tweerichtingsreflectie, kunnen werkgevers en HR-professionals niet alleen bijdragen aan het herstel van de medewerker, maar ook waardevolle inzichten verkrijgen in hun eigen organisatie. Hoe kan een functioneringsgesprek tijdens ziekteverzuim zowel de medewerker als de werkgever helpen groeien? In deze blog bespreken we hoe u deze gesprekken kunt benutten als een wederzijdse spiegel en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn.