5 tips om ziekteverzuim tegen te gaan

25/06/2020 Verzuim
5 tips om ziekteverzuim tegen te gaan

Verzuimende medewerkers kosten u veel geld, maar ook immateriële zaken. Zo kan er bij frequent verzuim sprake zijn van frustratie bij collega’s die werk over moeten nemen. Dit heeft invloed op de werksfeer en de motivatie van uw medewerkers. Gemotiveerde en gezonde medewerkers creëren juist extra waarde voor uw bedrijf. Daarom is het van belang dat u ziekteverzuim in uw organisatie tegengaat. In dit artikel leest u 5 tips die u hierbij op weg helpen.

 

Wat is ziekteverzuim?

Ziekteverzuim is verzuim wat niet alleen ontstaat door een ziekte, maar ook een gevolg kan zijn van fysiek of mentaal niet in staat zijn werkzaamheden uit te voeren door het hebben van bijvoorbeeld rugklachten of psychische klachten.

 

Wat zijn de oorzaken van ziekteverzuim?

In Nederland zijn de voornaamste verzuimoorzaken in 25% van de gevallen klachten aan het bewegingsapparaat en in 25% klachten als overspannenheid en burn-out. Griep en verkoudheid volgt met 12%. Echter zijn er veel meer oorzaken die tot verzuim kunnen leiden.

Bij kortdurend verzuim zijn meestal griep- en verkoudheidsklachten de oorzaak, maar ook onvrede over salaris of taken kan een oorzaak zijn. Wanneer het gaat om langdurig verzuim is de onderliggende oorzaak meestal psychische klachten. Bij 43% van de werknemers die de ziektewet ingaat als gevolg van psychische klachten speelt werkstress een rol. Tevens kan frequent kortdurend verzuim een voorteken zijn van langdurig verzuim. Oorzaken van dit type verzuim zijn bijvoorbeeld een fragiele conditie hebben, een te hoge werkdruk ervaren, onvrede hebben over de relatie met werkgever en collega’s.

 

Waarom ziekteverzuim tegen gaan?

Ziekteverzuim binnen uw organisatie is op verschillende manieren nadelig. Natuurlijk zorgen de klachten waaruit verzuim voortkomt voor persoonlijk leed voor uw medewerker. Daarnaast komt bij langdurig of frequent verzuim de continuïteit van de productie en uw organisatie in gevaar. En uiteraard brengt het hoge kosten met zich mee, zowel wat betreft loondoorbetaling (maximaal 2 jaar), als de kosten van begeleiding, vervanging en eventueel om ongeveer 250 euro per dag omzetverlies.

Gemiddeld kost een zieke werknemer u per week €1250,-. De ernst van dit probleem wordt duidelijk als u zich bedenkt dat verzuim als gevolg van psychische klachten een stijgende lijn laat zien: van 167 verzuimdagen in 2016 naar 197 verzuimdagen in 2017. Na 340 dagen is een kwart van de mensen met een burn-out niet hersteld. Dat kost uw organisatie mogelijk meer dan €60.000,-! Om een inschatting te maken van de kosten van ziekteverzuim in uw organisatie of bij uw medewerker kunt u een berekening maken op verzuimkosten.nl

Met het tegengaan van ziekteverzuim bespaart u dus veel geld! Daartegenover staat dat een gezonde en gemotiveerde werknemer u niet alleen deze kosten bespaart, maar hij of zij u juist extra veel waarde biedt. Denkt u hierbij aan een betere werksfeer, minder verloop van personeelsleden, een beter rendement van uw werknemers, betrouwbare werknemers, loyale werknemers en een betere veerkracht om als organisatie klappen op te vangen. Investeren in de gezondheid van uw werknemers levert u dus direct iets op!

Hoe beperkt u ziekteverzuim in uw organisatie?

Hieronder volgen een aantal tips om u op weg te helpen het ziekteverzuim in uw organisatie tegen te gaan.

 

Tip 1: Persoonlijk contact en aandacht

Een groot gedeelte van de medewerkers dat opstapt doet dit vanwege ontevredenheid over de leidinggevende. Dat betekent dat de leidinggevende een aanzienlijke rol heeft in hoe uw medewerker het werk ervaart. De leidinggevende kan het verschil maken in hoe belastbaar uw medewerker is en is een onderschatte factor in het verzuim van uw medewerkers. Wanneer u individuele aandacht voor uw medewerkers hebt, voelen zij zich gezien en gewaardeerd en is ook ruimte voor hen om te bespreken wat hen dwarszit. Ook kunt u hierdoor eerder ontdekken wanneer iemand op weg is naar langdurig ziekteverzuim. Aandacht voor de gezondheid van uw werknemers kan verzuim verlagen met 15%!

 

Tip 2: Signalen op tijd opvangen

Dankzij persoonlijke aandacht kunnen uw leidinggevenden sneller door hebben wanneer het niet goed gaat met een medewerker. Zij kunnen als eerste dreigend verzuim signaleren. Echter is het wel van belang dat u en uw leidinggevenden weten op welke signalen te letten en hoe hierop te reageren. Als we beroepsziekte nummer 1, burn-out, als voorbeeld nemen zien we dat medewerkers die uit gaan vallen vaak een aantal van de volgende signalen vertonen:

 

  • Uw medewerker isoleert zich meer van anderen en/of heeft eerder onenigheid met een collega.
  • Hij of zij maakt vaker fouten dan normaal gesproken.
  • Hij of zij is prikkelbaar en kan snauwen naar anderen.
  • Uw medewerker ziet er moe en futloos uit.
  • Hij of zij heeft stemmingswisselingen of u merkt aanzienlijke gedragsveranderingen.
  • Hij of zij meldt zich 3 keer of meer ziek gedurende een jaar.
  • Hij of zij is een stuk minder productief dan normaal.
  • Uw medewerker lijkt minder gemotiveerd, komt te laat, is minder vriendelijk tegen klanten.

 

80% van de leidinggevenden heeft de aanloop hiervan niet op tijd door. Dit is een gemiste kans! Als u weet waarop te letten kunt u het gesprek met uw medewerker aangaan als u een aantal van deze signalen oppikt. Met jaarlijkse preventief medische onderzoeken kunt u mogelijk ook een aantal risicofactoren of signalen herkennen.

 

Tip 3: Gedeelde verantwoordelijkheid

Een goede gezondheid is essentieel voor uw medewerker om gemotiveerd en productief te kunnen werken. U bent hier niet alleen verantwoordelijk voor. Met de juiste interventies kunt u een stuk verantwoordelijkheid terugleggen bij uw medewerkers. U kunt hen bewust maken van het effect van hun leefstijl op hun gezondheid. U kunt hen een jaarlijks PMO aanbieden. Met een preventief medisch onderzoek zorgt een bedrijfsarts voor advies en inzicht. Daarnaast kunt u gezond gedrag stimuleren, zoals sporten, gezond eten en stoppen met roken door het aanbieden van een sportabonnement, fruit en begeleiding bij stoppen met roken.

Verzuimende medewerkers kosten u veel geld, maar ook immateriële zaken. Zo kan er bij frequent verzuim sprake zijn van frustratie bij collega’s die werk over moeten nemen. Dit heeft invloed op de werksfeer en de motivatie van uw medewerkers.

Tip 4: Stresspreventie

Uit een nieuwsbericht van begin dit jaar blijkt dat het aantal werknemers dat een opgebrand gevoel heeft met bijna 50% toegenomen. Dit komt door een toename van de hoeveelheid ervaren stress. Vooral meer werk en minder vrijheid in de aanpak van het werk, liggen hieraan ten grondslag. Uit onderzoek van TNO blijkt dat hiernaast ook gepest worden op het werk en slachtoffer zijn van ongewenst gedrag binnen de organisatie oorzaken zijn van werkstress. Volgens Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde zou er 80% minder ziekteverzuim zijn als er een einde komt aan de kantoortuin. De bottomline is: stress heeft vele oorzaken en daarom is het onderzoeken van de oorzaken de eerste stap. Als u vervolgens deze oorzaken aanpakt levert u dit medewerkers op die duurzamer inzetbaar zijn. En een bevlogen medewerker verzuimt gemiddeld 40% minder vaak.

 

Tip 5: Ondersteuning arbodienst

Als HR-manager loopt uw agenda dagelijks vol met gesprekken, compliant werken, wet- en regelgevingen in de gaten houden, keuringen in de gaten houden. Een arbodienst inschakelen helpt uw HR-afdeling, maar ook uw leidinggevenden om verzuim te voorkomen en anders te verkorten of uw medewerker succesvol te re-integreren. Dit geeft ruimte aan uw HR-afdeling om te focussen op uw kernwerkzaamheden. Een arbodienst biedt altijd verschillende diensten aan die u ondersteunen, zoals preventief medische onderzoeken, de risico inventarisatie en evaluatie, verzuimpakketten, het opstellen van een plan van aanpak, interventies uitvoeren, strategie en analyse, advies en begeleiding. Er is veel op maat mogelijk: ieder bedrijf is tenslotte anders. Door de gezondheid en vitaliteit van uw medewerkers met regelmaat te laten onderzoeken voorkomt u simpelweg verzuim!

Misschien ook interessant

De noodzaak van een up-to-date ziekteverzuimbeleid
Uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) dat is uitgevoerd naar ziekteverzuim van verpleegkundig en verzorgend personeel, blijkt dat een duidelijk en up to date ziekteverzuimbeleid in combinatie met persoonlijke aandacht voor werknemers een voorwaarde is voor laag ziekteverzuim. Voor het succes van uw organisatie en het welzijn van uw medewerkers is naast een up to date ziekteverzuimbeleid goed management door leidinggevenden noodzakelijk. U heeft een ziekteverzuimbeleid nodig dat echt werkt en uw organisatie onderscheidt. We helpen u op weg in deze blog.
Ziekteverzuim dossiers. Richtlijnen met betrekking tot bewaartermijnen
Adequaat beheer van ziekteverzuim dossiers is essentieel binnen uw organisatie. Het gaat niet alleen om naleving van de wet, maar ook om het waarborgen van een gestroomlijnde bedrijfsvoering en het bieden van optimale ondersteuning aan uw werknemers. In deze blog delen we praktische richtlijnen en tips voor het correct bewaren van ziekteverzuim dossiers, zodat u uw HR-processen kunt optimaliseren.
Effectief aanspreken van werknemers bij ziekteverzuim
Effectief aanspreken van werknemers bij ziekteverzuim vereist betrokkenheid bij de zieke werknemer maar ook een correcte houding en gedrag. Ziekteverzuim is vaak een uitdagend vraagstuk binnen veel organisaties en bedrijven, met een directe invloed op productiviteit en werknemerswelzijn. De manier waarop u als werkgever met ziekteverzuim omgaat, is vaak bepalend voor het herstel en de betrokkenheid van werknemers. In deze blog bespreken we effectieve strategieën om werknemers aan te spreken bij ziekteverzuim, gebaseerd op recent onderzoek en praktijkervaring.