Kies voor een persoonlijke benadering met ziekteverzuim interventies

28/01/2022 Arbobeleid
Kies voor een persoonlijke benadering met ziekteverzuim interventies

Wat zijn ziekteverzuim interventies?

Ziekteverzuim interventies kunnen uitkomst bieden als er geen schot zit in het herstel van uw zieke werknemer. Een interventie is een soms intensieve of verdiepende begeleiding die u bij het verzuim van uw werknemer kan inzetten. Hierbij wordt een externe partij betrokken om het re-integratietraject te bevorderen en de situatie te verbeteren. Het doel is om de re-integratie van uw werknemer en de terugkeer naar de werkvloer te bespoedigen en beter te laten verlopen. U kunt interventies ook inzetten voordat uw werknemer langdurig ziek wordt. Hiermee kunt u voorkomen dat het aankomt tot een lang verzuim, en uitval voorkomen. Goed ingezette ziekteverzuim interventies kunnen zo een hoop gedoe en problemen voorkomen, en u daarbij ook veel moeite, tijd en geld besparen. Voor verschillende situaties zijn verschillende interventies in te zetten. Welke werkt het beste voor uw werknemer

Welke type ziekteverzuim interventies zijn er?

Ziekteverzuim is een breed begrip en iedere werknemer heeft zijn of haar eigen persoonlijke redenen voor verzuim. Om uw werknemers te begeleiden bij verzuim, maar ook al voor verzuim indien u merkt dat er risico’s spelen, zijn verschillende experts in te zetten. Van verzuim door fysieke aandoeningen of ongevallen, tot mentale problemen als burn-out, maar ook privéproblemen als een echtscheiding of rouw, tot maatschappelijke problemen vanuit verschijnselen zoals de toenemende digitalisatie. Verschillende soorten interventies kunnen worden ingezet in de volgende scheidingen tussen risico’s voor verzuim die we kunnen maken:

  • Fysiek: Fysieke klachten kunnen door allerhande risico’s opspelen bij uw werknemer, en niet alleen wanneer hij of zij in een functie werken waarbij ze veel lichamelijke belasting oplopen. 
  • Mentaal: Burn-out is een van de belangrijkste oorzaken voor langdurig verzuim, en daarom belangrijk onder handen te nemen en de risico’s in het oog te houden. Burn-out heeft als fenomeen ook nog eens zelf verschillende oorzaken die elke situatie specifiek maken.
  • Mediation: Zaken als conflicten kunnen ook veel spanning op de werkvloer brengen, met allerhande risico’s an sich. 
  • Tweede spoor: Wanneer u uw werknemer binnen het tweede spoor helpt re-integreren, kunnen experts helpen dit traject te bespoedigen op verschillende manieren.

Een persoonlijke aanpak

Om iedere werknemer de beste hulp te bieden die nodig is, en om zo efficiënt mogelijk ziekteverzuim interventies in te zetten, is het essentieel een persoonlijke benadering te nemen. Welke behoeftes heeft uw werknemer, welke problemen of kwesties spelen er, en welke methode past het beste bij zijn of haar persoonlijkheid? Door samen te bespreken welke lijn het beste werkt om de werkzaamheden weer op de juiste manier op te pakken, zorgt u ervoor dat beide partijen tevreden zijn. Niet alleen als het gaat om gezondheidsproblemen, maar ook als het gaat om privé problemen of conflicten op de werkvloer. Op grond van een goede vertrouwensband kunt u er bijvoorbeeld achter komen of uw werknemer lichtelijk gestrest is, of toch dichter een burn-out aan zit dan u beiden verwacht had. En is uw werknemer meer praktisch ingesteld en zou een coach goed helpen, of heeft uw werknemer beer behoefte om met een psycholoog te praten? Met overeenstemming kunnen ziekteverzuim interventies op de meest efficiënte manier worden ingezet, en zorgt u voor de meest soepel verlopende re-integratie of preventie van verzuim.

Fysiek ziekteverzuim interventies

De cijfers liegen er niet om: naast burn-out zijn fysieke aandoeningen en ongevallen een grote reden voor verzuim. Om te weten welke ziekteverzuim interventies u moet inzetten, is het goed de grond van het verzuim te begrijpen. Een aantal cijfers omtrent verzuim:

  • Van de mensen met een nieuwe beroepsziekte in 2018 had 43% een beroepsziekte aan het bewegingsapparaat.
  • In totaal is 23% van alle verzuimdagen verzuim door lichamelijk belastend werk.
  • 19% van de totale ziektelast door arbeidsrisico’s is door beroepsziekten door aandoeningen van het bewegingsapparaat.
  • Lichamelijke onderbelasting, waarbij het lichaam juist te weinig beweegt tijdens werk zoals sedentair werk, kan ook leiden tot gezondheidsschade. Van de werknemers geeft 46% aan dat ze op een werkdag 6 uur of langer zitten.
  • Het totaal aantal aan mensen met een beroepsziekte aan het bewegingsapparaat in Nederland is naar schatting 424.000 mensen.
  • De impact van verzuim door lichamelijke aandoeningen op het bedrijf kan ook zwaar zijn. In 2021 werd door TNO berekend dat € 1,8 miljard loondoor­betaling betaald wordt bij verzuim door klachten aan het bewegingsapparaat.

Revalidatietraject

Ziekteverzuim interventies kunnen worden ingezet bij beroepsziektes door lichamelijke onder- of overbelasting wanneer de gangbare hulp niet genoeg dient te zijn. Bij het revalidatietraject kan bijvoorbeeld specialistische zorg worden ingezet. De juiste diagnose en de juiste methode kiezen voor uw werknemer kan ervoor zorgen dat deze werknemer een stuk sneller terug op de werkvloer komt. Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Alternatieve therapie
  • Bij chronische aandoeningen leren omgaan en werken met pijn
  • Verbeteren van de werkhouding

Trainingstrajecten

Naast medische zorg kunnen trainingstrajecten ook een grote positieve invloed hebben op de lichamelijke gezondheid van uw werknemers. Dit soort ziekteverzuim interventies kunnen preventief werken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een cursus stoppen met roken, omgaan met alcohol of andere verslavingsgevoelige zaken.
  • Workshops omtrent gezondheid, zoals voeding, beweging van een professional, een diëtist of een trainer
  • Sportmogelijkheden, zoals gezamenlijke lessen door een externe professional.

Duurzame inzetbaarheid

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en daarom kan het erg rendabel zijn om een vitaliteitsbeleid te voeren. Dit type beleid gaat uit van het stimuleren van een gezonde levenswijze bij uw werknemers, op werk maar ook daarbuiten. Als het gaat om fysieke gezondheid kan dit ook gaan om ziekteverzuim interventies met betrekking tot de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers. Duurzame inzetbaarheid betekent dat er rekening wordt gehouden met de specifieke omstandigheden en wensen van uw werknemers in de verschillende fases van hun leven en carriere. 

  • Het doel is om uw werknemer te helpen zijn of haar werk zo uit te voeren, dat het verrichten van hun toekomstig werk niet ondermijnd wordt. Bijvoorbeeld in het geval van een teveel aan lichamelijke overbelasting waardoor sommige mensen al snel arbeidsongeschikt raken. 
  • Er wordt bijvoorbeeld geëxperimenteerd met exoskeletten door TNO. Dit is een harnas dat de gebruiker ondersteund bij lichamelijk zwaar werk. In fysiek zware banen zoals in de bouw, maar ook bij zorgverleners met rugklachten wordt een aangepast pak getest. Dit is specifiek gemaakt voor mensen met een dwarslaesie, rugklachten of andere aandoeningen die zelfstandig lopen bemoeilijken of onmogelijk maken.

Verzuim door mentale gezondheid

Verzuim door klachten vanuit de mentale gezondheid steekt met kop en schouders boven het andere verzuim uit. Reden zat om in te zetten op het verhelpen van problematiek met betrekking tot de mentale gezondheid van uw werknemers. Verzuim door werkstress wordt veroorzaakt door een variëteit aan redenen, vanuit de werksituatie, maar ook de persoonlijkheid van uw werknemer en de maatschappelijke situatie zijn factoren in dit ziektebeeld. Omdat werkstress en de reden voor verzuim bij iedere werknemer anders zal zijn, is het belangrijk de situatie van de werknemer goed te kennen om de juiste ziekteverzuim interventies in te zetten. Een aantal cijfers:

  • In 2020 was een kleine daling van mensen met burn-out klachten, maar het cijfer is nog steeds astronomisch hoog: van alle Nederlandse werknemers had 1,2 miljoen last van burn-out klachten. Dat is 15,7% van alle werknemers in Nederland. 
  • De kosten voor verzuim door werkstress was in 2019 volgens onderzoek rond de 9.300 euro per werknemer
  • De algehele verzuimkosten wegens werkstress was voor werkgevers in 2019, 3,2 miljard euro.
  • In 2020 verzuimen werknemers 9,4 miljoen dagen met werkstress als reden.
  • Het aantal verzuimdagen door burn-out is ongekend hoog, met een gemiddelde duur van 290 dagen

Ziekteverzuim interventies omtrent mentale gezondheid en privéproblemen

Ziekteverzuim wegens werkstress of burn-out wordt vaak veroorzaakt door verschillende factoren. Hierdoor is dit verzuim vaak erg verschillend per persoon, en is het zaak uw werknemers persoonlijke situatie goed in kaart te brengen. Samen met uw werknemer kunt u bespreken wat voor behoeftes ze hebben en wat voor specialistische zorg en ziekteverzuim interventies kunnen worden ingezet om de problematiek te verhelpen. Hierbij speelt ook de persoonlijkheid van uw werknemer een grote rol: is uw werknemer een praktisch persoon of heeft hij of zij meer behoefte aan praattherapie? Komt u erachter dat uw werknemer problemen in de privésfeer heeft die een impact hebben op het werk? Een aantal verschillende interventies die in te zetten zijn:

  • Coach: Een coach is gericht op de situatie van uw werknemer in het moment. Door de houding of het gedrag van uw werknemer te bespreken en hier samen aan te werken zorgt hij of zij ervoor dat uw werknemer zich beter in zijn of haar vel voelt.
  • Bedrijfspsycholoog: Bij zaken als psychische problematiek kan het helpen om intensievere begeleiding vanuit een bedrijfspsycholoog in te zetten. Zaken zoals een burn-out lossen zich vaak niet gemakkelijk op, evenals andere psychische problemen zoals onder andere angststoornissen en depressie.
  • Bedrijfsmaatschappelijk werker: Psychosociale problemen kunnen veel stress opleveren bij uw werknemers en verzuim in de hand spelen. Denk bijvoorbeeld aan privé problemen zoals een echtscheiding of een rouwproces, maar ook wanneer uw werknemer grote schulden heeft of mantelzorger is.
  • Workshops en trainingen: U kunt uw werknemer helpen door trainingen in te zetten voor bijvoorbeeld het verbeteren van de werk-privé balans, het doelbewust ontspannen en slaapproblemen verbeteren.
    • Emotioneel zwaar werk is een belangrijke reden voor burn-out klachten. Als uw werknemers hier veel mee te maken hebben kan het slim zijn hier specifiek training voor aan te bieden, zoals het leren omgaan met agressiviteit, het ontwikkelen van assertiviteit of het versterken van de scheiding tussen werk en privé.
  • Meer hulpbronnen kunnen burn-out voorkomen. Denk aan afwisseling in werk, constructieve feedback of meer autonomie in het indelen van het werk. 
  • Wachtlijsten via GGZ zijn vaak lang, daarom kan het rendabel zijn een arbodienst in te zetten die de professionals in pacht heeft. Zij hebben vaak gespecialiseerde trajecten, zoals Coach on the Road of Fast-Fit-Work waarbij de intake op zeer korte termijn kan gebeuren. Ook zetten arbodiensten vaak een multidisciplinaire aanpak in waarbij een breed perspectief wordt genomen op uw werknemer. Hiermee kan een oplossing op maat gemaakt worden.

Mediation oftewel bemiddeling

Verzuim kan ook opspelen wanneer er bijvoorbeeld conflicten zijn op de werkvloer of er een grote werkstress ervaren wordt door een slechte werksfeer. Dit soort ziekteverzuim interventies zijn ook toe te passen door professionals:

  • Conflictbemiddeling door een neutrale externe professional kan hierbij een groot voordeel opleveren om problemen duurzaam op te lossen voor alle partijen.
  • Exitmediation kan ook worden verzorgd door een externe professional. Hierbij wordt overeengekomen over het afsluiten van het contract met de werknemer in gelijke overeenstemming. 

Tweede spoor

Wanneer u uw werknemer binnen het re-integratietraject tweede spoor probeert te begeleiden, kan het ook de moeite waard zijn ziekteverzuim interventies in te zetten. Bemiddelingstrajecten om uw werknemer naar ander werk te begeleiden kan het proces zeer bespoedigen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Loopbaanadvies
  • Opleidingen en trainingen
  • Ontwikkelassessment
  • Outplacement
  • Juridisch advies
Om iedere werknemer de beste hulp te bieden die nodig is, en om zo efficiënt mogelijk ziekteverzuim interventies in te zetten, is het essentieel een persoonlijke benadering te nemen.

Takeaways

  • Ziekteverzuim interventies kunnen uitkomst bieden als er geen schot zit in het herstel van uw zieke werknemer.
  • Door een persoonlijke aanpak te gebruiken bij het kiezen en inzetten van ziekteverzuim interventies zorgt u dat niet alleen u maar ook uw werknemer tevreden is, en verbetering efficiënter wordt.
  • Er zijn verschillende experts in te zetten voor verschillende oorzaken voor verzuim. Daarbij speelt ook een rol welke methodes het beste passen bij uw werknemer.
  • Een arbodienst of arbodeskundige kan ook worden ingezet ter bemiddeling bij conflicten of andere zaken.

Misschien ook interessant

De Arbowet: een beknopte uitleg en het belang hiervan voor uw verzuimbeheer
Waar gehakt wordt vallen spaanders en waar mensen werken zijn er risico’s voor de arbeidsomstandigheden. Daarom is een goede Arbowet en de naleving ervan belangrijk. Er is momenteel werk in overvloed in Nederland. In 2015 waren er 9,8 miljoen banen en eind 2022 waren dat er 11,4 miljoen. De arbeidsmarkt is flink in beweging en dat zet de nodige druk op werknemers. De Arbowet is het fundament van het Nederlandse arbeidsrecht en vormt de spil in het waarborgen van veilige en gezonde werkomstandigheden, een aspect dat onlosmakelijk verbonden is met effectief verzuimbeheer. Voor HR-professionals en werkgevers biedt een grondige kennis van de Arbowet niet alleen de sleutel tot minder ziekteverzuim en compliance, maar ook tot het creëren van een productieve en gezonde werkomgeving.
Het RI&E-plan van aanpak: Stappen voor het aanpakken van risico's
Als werkgever of HR-professional bent u ongetwijfeld bekend met de term risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Echter, het ontwikkelen van een effectief plan van aanpak na uw RI&E is een stap die vaak minder aandacht krijgt, maar van cruciaal belang is. Het komt nog te vaak voor dat bedrijven niet over een deugdelijk plan van aanpak beschikken volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie. Het plan van aanpak bepaalt hoe u de geïdentificeerde risico's daadwerkelijk gaat aanpakken. In deze blog, duiken we dieper in de stappen en aanpak voor het effectief aanpakken van risico's.
 Waarom risico-inventarisatie en -evaluatie verplicht is van de Arbowet
De laatste jaren is er meer aandacht voor de risico-inventarisatie en -evaluatie(RI&E) en voor het daadwerkelijk uitvoeren ervan. In de Arbowet is bepaald dat het uitvoeren van de RI&E een wettelijke verplichting is. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is belast met het Meerjarenprogramma RI&E. In de 3e voortgangsbrief van 13 juni 2023 schrijft de minister dat de gevolgen van onder andere grensoverschrijdend gedrag, arbeidsongevallen en blootstelling aan gevaarlijke stoffen zowel voor werknemers als voor de maatschappij als geheel bijna niet te overschatten zijn. Laten we eens kijken waarom risico-inventarisatie en -evaluatie verplicht is en wat de arbowet erover zegt.