Minder stress, meer energie: Hoe u stress door werk vermindert en uw energieniveau opkrikt

21/04/2023 Werktress en burn-out
Minder stress, meer energie: Hoe u stress door werk vermindert en uw energieniveau opkrikt

Minder stress in uw leven is een plezierig gegeven. Minder stress veronderstelt ook dat u zich energieker voelt of meer energie hebt om de dingen te doen die u graag wilt doen. Uit onderzoek blijkt dat werkgerelateerde stress een veel voorkomend probleem is in Nederland. In Nederland heeft 1 op de 6 werknemers last van burn-outklachten als gevolg van werkgerelateerde stress. Dit aantal blijft toenemen in vergelijking met eerdere jaren. In 2014 had nog 1 op de 7 werknemers last van burn-out klachten. In Europa klagen ongeveer 50% van de werknemers over werkgerelateerde stress die verantwoordelijk is voor ongeveer de helft van alle verloren werkdagen.

 

Werkstress herkennen en effectief verminderen voor een gezonder leven

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat werkgerelateerde stress een negatief effect heeft op zowel de fysieke als mentale gezondheid van werknemers, waarbij de risico’s op depressie voor oudere werknemers groter worden door psychosociale arbeidsbelasting. Arbobesluit 2.15 geeft u als werkgever de opdracht om uw werknemers te informeren en voor te lichten over de risico's van werkstress binnen uw bedrijf, alsmede de maatregelen die u neemt om werkstress tegen te gaan. Werkstress tegengaan is goed voor uw onderneming en draagt bij aan een gezond leven van uw werknemers.

 

Herkennen van werkstress

Fysieke symptomen zoals hoofdpijn en spijsverteringsproblemen kunnen tekenen zijn van werkgerelateerde stress. Mentale symptomen zoals angst en depressie kunnen ook voorkomen. Onderzoek in 2021 van TNO toont aan dat 37% van de werknemers werkdruk of werkstress als reden gaf voor verzuim. Bovendien hadden in hetzelfde jaar 1,3 miljoen werknemers in Nederland last van burn-out klachten. Het is daarom belangrijk dat u als werkgever op tijd de signalen oppikt van werkstress onder uw medewerkers en daarbij let op:

  • Irritatie bij werknemers en over opvallende onbenullige zaken.
  • Werknemers die sneller moe zijn, gestresst overkomen en geen rust kunnen vinden.
  • Werknemers die meer dan normaal zich verliezen in details en zich niet kunnen concentreren op de grote lijnen.
  • Werknemers die aangeven dat ze werk mee naar huis nemen.
  • Werknemers die over slaapproblemen klagen.
  • Werknemers met lichamelijke klachten als hoofdpijn en spanning in nek en spieren. 
 

Oorzaken van werkstress liggen deels in de werksfeer, maar hebben vaak ook te maken met privé-omstandigheden van werknemers. Zo kunnen een gespannen huwelijk of een moeilijke financiële situatie invloed hebben op het gedrag en het werkplezier op de werkvloer. Wat het werk betreft ervaart 43% van de werknemers in Nederland een lage autonomie. 36% van de werknemers in Nederland ervaart hoge taakeisen en 42% van alle werknemers vindt dat er maatregelen moeten worden genomen tegen stress. Werkstress ontneemt werknemers werkplezier en doet hen tenslotte ziek in bed belanden. 37% van de zieke werknemers geeft werkdruk of werkstress als reden voor het verzuim. Verzuim dat consequenties kan hebben voor uw productie en op de langere termijn continuïteit van uw bedrijf of organisatie.

 

Werkgerelateerde stress verminderen: Tips voor een betere werk-privébalans

Het creëren van een betere balans tussen werk en privé wordt vaak genoemd als een effectieve strategie om werkgerelateerde stress te verminderen. Ondanks dat het in de wetenschappelijke literatuur niet eenvoudig is om een eenduidige definitie te vinden van wat precies een werk-privébalans is, zijn hier een aantal tips:

 

Grenzen aan werken

Het stellen van grenzen aan de werktijd is een vaak besproken onderwerp op de werkvloer. Toch blijft het voor veel werknemers moeilijk om deze grenzen te stellen. Uit een studie gepubliceerd in PubMed Central, het archief van de “biomedical and life sciences journal literature at the U.S. National Institutes of Health's National Library of Medicine (NIH/NLM)”, blijkt dat het werkgerelateerde gebruik van communicatiemiddelen, zoals telefoon en e-mail, buiten de normale werkuren verband houdt met conflict tussen werk en gezin. Het verband is groter bij werknemers met langere werktijden en vrouwelijke werknemers. Deze resultaten suggereren dat een passend beleid moet worden gevoerd om werktijden te verkorten en het recht om na het werk niet bereikbaar te zijn voor de baas, moet worden geëffectueerd. 

 

Maak tijd voor ontspanning

Het hebben van hobby's en het plannen van ontspannende activiteiten kan bijdragen aan een betere werk-privébalans en stressvermindering. Een studie gepubliceerd in het Journal of Occupational Health Psychology onderzocht de relatie tussen hobby's en werk-privébalans en vond dat uitgeputte werknemers het steeds moeilijker vinden om zich los te maken van het werk, ook al probeerden zij met hun hobby’s afleiding en ontspanning te vinden. Het is zaak om werknemers te helpen om niet in een spiraal te komen waarbij zij moeilijk uit hun uitputting raken.

Open communicatie om stress te verminderen

Het hebben van open en eerlijke communicatie tussen werkgever en werknemer kan helpen om stress te verminderen. Om een goede balans tussen werk en privé te realiseren, moeten werknemers open en eerlijk kunnen vertellen over hoge werkdruk als zij deze ervaren, maar ook over problemen in de privésfeer die hun werkprestatie niet ten goede komt. Regelmatig informeren naar het welbevinden van uw werknemers helpt een prettige werksfeer te creëren, waarin open communiceren normaal wordt.

 

Van overweldigd naar georganiseerd: praktische strategieën om stress op het werk te overwinnen

Strategieën om werkgerelateerde stress te verminderen zijn vaak gericht op het opkrikken van het energieniveau. Door het verbeteren van organisatievaardigheden bijvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van tijd managementtechnieken, zoals takenlijsten en prioriteiten stellen, leidt tot minder stress en een hogere werktevredenheid. 

 

Eisenhower model

Een voorbeeld van managementtechnieken is het Eisenhower model. Dit model is ontleend aan de manier van werken door Dwight Eisenhower, de 34e president van de VS, die bekend stond om zijn buitengewone productiviteit. Na zijn presidentschap werd hij hoofd van de universiteit van Columbia, waarbij hij deze functie moeiteloos combineerde met de functie van opperbevelhebber bij de NAVO. Op basis van zijn manier van werken hebben wetenschappers het zogenaamde Eisenhower model ontwikkeld. Het model verdeelt (werk)taken in:

  • dringend en belangrijk:
    • taken die urgent zijn;
    • taken die direct opgepakt moeten worden;
    • Most Important Tasks(MIT);
    • < 5% van taken en tijd.
 
  • belangrijk maar niet dringend:
    • taken die niet vergeten mogen worden: 
      • inplannen om later uit te voeren;
    • taken die zelf moeten worden uitgevoerd;
    • 95% van de tijd.
 
  • dringend, maar niet belangrijk:
    • delegeren; anderen kunnen de taak uitvoeren.
 
  • noch dringend, noch belangrijk:
    • elimineren, taken kunnen geschrapt worden;
    • voornamelijk in drukke periodes.

Het Eisenhower model geeft werknemers een helder raamwerk waarbij zij elke taak kunnen rangschikken onder een van de vier categorieën. Voordelen hiervan zijn:

  • duidelijke prioriteiten;
  • wat moet daarna worden opgepakt;
  • wat kan gedelegeerd worden aan collega’s;
  • taken die geen tijd en aandacht behoeven.

 

Mindfulness en dagelijkse routines geven energie en verminderen stress 

Naast technieken en methoden om de tijd te managen kunnen werknemers ook gebruik maken van mindfulnessoefeningen om stress onder controle te krijgen. Mindfulness komt oorspronkelijk uit het boeddhisme, maar wordt inmiddels in de westerse wereld op grote schaal toegepast. Mindfulness kan werknemers helpen in het hier en nu te leven en te ontspannen en om met situaties om te gaan in plaats van te blijven piekeren over problemen. U als werkgever kunt hieraan bijdragen door het goede voorbeeld te geven. U kunt een mindfulnesscoach uitnodigen die u en uw werknemers begeleidt en helpt bij de oefeningen. Op termijn kan hiermee ook de vitaliteit van werknemers positief worden beïnvloed. 

 

Dagelijkse routines om het energieniveau op te krikken

Sporten of matig intensief bewegen in de ochtend geeft energie voor de hele dag. Werknemers ervaren dan al hun eerste succes met het volbrengen van deze taak. Als tip kunnen werknemers zich aanmelden voor groepslessen van bijvoorbeeld fitness waarvoor zij zich ruim van tevoren moeten aanmelden. Het helpt werknemers om tijd in te plannen voor beweging. 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat beweging en sporten een van de beste remedies zijn tegen stress en depressie. Lang is aangenomen dat dit kwam door het vrijkomen van endorfine, maar het blijkt dat bij regelmatige lichaamsbeweging ook endocannabinoïden vrijkomen. Dit stofje versterkt ons gevoel van sociale verbondenheid en onze gevoeligheid voor genot.

Lees meer over hoe werknemers stress kunnen verminderen in ons blog over tips en technieken om stress te verminderen en veerkracht te vergroten.


 
Het Eisenhower model geeft werknemers een helder raamwerk waarmee zij hun taken op priotiteit kunnen rangschikken en afhandelen.

Conclusie

Het verminderen van werkgerelateerde stress is van groot belang voor een gezond en energiek leven. Uit onderzoek blijkt dat werkgerelateerde stress een veel voorkomend probleem is, met 1 op de 6 werknemers in Nederland die last hebben van burn-outklachten. Het is daarom belangrijk om stress te herkennen en effectieve methoden toe te passen om het te verminderen en veerkracht op te bouwen. 

Er zijn verschillende tips en technieken beschikbaar om werkgerelateerde stress te verminderen, zoals het toepassen van de Eisenhower-methode, het opbouwen van een goede werk-privébalans, en het zorgen voor voldoende ontspanning en fysieke activiteit.

 

Take aways

  • Werkgerelateerde stress is een veelvoorkomend probleem en kan leiden tot burn-outklachten.
  • Het verminderen van werkgerelateerde stress kan bijdragen aan een gezonder en energieker leven.
  • Er zijn verschillende technieken beschikbaar om werkgerelateerde stress te verminderen, zoals de Eisenhower-methode, het opbouwen van een goede werk-privébalans, en het zorgen voor voldoende ontspanning en fysieke activiteit.
  • Het is belangrijk om stress te herkennen en effectieve methoden toe te passen om het te verminderen en veerkracht op te bouwen.

Misschien ook interessant

Burn-out voorkomen: Tips voor het verbeteren van de werk-privé balans en stressbeheersing
Inmiddels zijn we bekend met de doemscenario’s die worden geschetst als het om burn-out gaat. De kosten voor psychisch verzuim waar burn-out onder valt lopen de spuigaten uit en elke nieuwe arbo-balans weet ons te vertellen dat miljoenen werknemers tegen een burn-out aan zitten. Toch is het werkzame leven van een werknemer na een burn-out niet over en kunnen werkgevers profiteren van werknemers die sterker uit een burn-out komen. Ja, u leest het goed. Het gevestigde idee dat een werknemer na een burn-out voor de rest van zijn (werkzame) leven getekend is en nooit meer de oude wordt, is gelogenstraft door recent onderzoek waarin aangetoond is dat werknemers sterker uit een burn-out kunnen komen. In dit blog echter, leggen we de nadruk op het voorkomen van een burn-out en geven we tips voor het verbeteren van de werk-privé balans en stressbeheersing.
Werkstress verminderen: Hoe u een proactieve aanpak kunt gebruiken om stress te voorkomen
In 2021 werd door 40% van de werkgevers werkdruk gezien als een van de belangrijkste risico’s binnen het bedrijf. Om werkdruk aan te pakken namen werkgevers maatregelen om de autonomie van werknemers in het uitvoeren van de taken te verhogen, het werk aan te passen en aanspreekpunten in te stellen waar werknemers konden praten over hun ervaringen rondom werkdruk en de knelpunten binnen hun takenpakket. Ondanks de inzet van deze werkgevers zijn de kosten voor psychisch verzuim verder opgelopen tot 3,3 miljard per jaar, terwijl in voorgaande jaren de kosten rond 2,8 miljard schommelden. Het blijft blijkbaar problematisch om werkstress te verminderen door preventie. Wij geven in dit blog een aanzet tot een proactieve aanpak om stress te voorkomen.
Plan van aanpak voor re-integratie na burn-out: stappen om weer aan het werk te gaan
Hoewel een burn-out niet alleen door het werk komt, is het in veel gevallen een belangrijke oorzaak die leidt tot een burn-out. De combinatie van ambitieus het werk verrichten, hoge werkdruk en een stressvol privéleven kunnen een werknemer de das om doen. Vaak spelen het niet goed de eigen grenzen aangeven én respecteren een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een burn-out. Het is hierom belangrijk dat als een werknemer na een burn-out gaat re-integreren, u als werkgever een plan van aanpak heeft om uw werknemer succesvol te laten re-integreren. Hoe een plan van aanpak eruit ziet en welke stappen er genomen moeten worden zodat uw werknemer weer aan het werk kan gaan, bespreken we in dit blog.