Ziekteverzuimverzekering, verplichtingen en voordelen

23/05/2024 Verzuim
Ziekteverzuimverzekering, verplichtingen en voordelen

Ziekteverzuim staat hopelijk hoog op uw agenda. Een zieke werknemer kan u tot 405 euro per dag kosten, waarmee de financiële impact van ziekteverzuim op uw onderneming niet onderschat mag worden. Zeker als werknemers langdurig ziek zijn, is het belangrijk dat uw onderneming zich hiertegen beschermt. Een belangrijk instrument dat u kunt inzetten om zich te beschermen tegen de financiële impact van ziekteverzuim is de ziekteverzuimverzekering. In deze blog verkennen we de verplichtingen bij ziekteverzuim en voordelen van de ziekteverzuimverzekering en hoe deze u kan helpen te focussen op de wettelijke verplichtingen bij ziekteverzuim die onder andere door de Wet verbetering poortwachter worden opgelegd.

Is een ziekteverzuimverzekering noodzakelijk?

Er bestaat geen verplichting tot het hebben van een verzuimkostenverzekering maar de financiële risico's zijn hoog. Een ziekteverzuimverzekering is een vorm van bedrijfsverzekering die werkgevers beschermt tegen de kosten van arbeidsongeschiktheid en verzuim van werknemers als gevolg van ziekte of letsel. In Nederland zijn werkgevers wettelijk verplicht om loon door te betalen aan zieke werknemers. Art.629 lid 1 BW bepaalt dat werkgevers tijdens de eerste 104 weken, loon moeten doorbetalen. Een ziekteverzuimverzekering biedt financiële dekking voor deze loonkosten en helpt u om de impact van langdurig ziekteverzuim te beheersen. 

Zo kost het verzuim van een werknemer in de bouwsector bijvoorbeeld, een werkgever al gauw een kleine 23.000 euro aan verzuimkosten als deze door een ongeluk drie maanden niet kan werken. U moet daarbij denken aan kosten voor:

  • loondoorbetaling;
  • vervanger van de zieke werknemer;
  • verzuimmanagement.

Hierbij zijn nog niet meegerekend het omzetverlies, en kosten van de productie die terugloopt. U kunt een rekentool gebruiken om uw daadwerkelijke kosten te berekenen bij ziekteverzuim.

Verplichtingen van werkgevers

Werkgevers hebben verschillende verplichtingen met betrekking tot het ziekteverzuim:

  • Loondoorbetaling: Werkgevers moeten het loon van zieke werknemers gedurende de eerste twee jaar van ziekte doorbetalen, conform de Wet verbetering poortwachter. U bent verplicht om minimaal 70% van het laatst verdiende loon door te betalen tijdens de ziekte van uw werknemers. 
  • Verzuimbegeleiding: Werkgevers moeten actief werken aan de re-integratie van zieke werknemers, in samenwerking met de bedrijfsarts en andere deskundigen.
  • Melding aan het UWV: Werkgevers moeten ziektegevallen melden bij het UWV en een re-integratieverslag opstellen volgens de wettelijke vereisten.
  • Uw werknemers hebben tijdens hun ziekte recht op privacy. U bent daarom verplicht om alleen naar gegevens te vragen en deze te verwerken die de privacy van uw zieke werknemers niet schaden. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) bepaalt dat u gezondheidsgegevens niet mag vastleggen en verwerken Gezondheidsgegevens zijn bijzondere persoonsgegevens en alleen de bedrijfsarts en arbodienst mogen deze vastleggen. 

Voordelen van een ziekteverzuimverzekering

Het hebben van een ziekteverzuimverzekering biedt verschillende voordelen voor werkgevers:

  • De verzekering dekt gedeeltelijk de kosten van loondoorbetaling tijdens ziekteverzuim, waardoor u als werkgever financieel beschermd blijft tegen onverwachte uitgaven.
  • U hoeft zich minder zorgen te maken over de financiële gevolgen van ziekteverzuim, waardoor u zich kunt concentreren op het welzijn en de re-integratie van uw zieke werknemers.
  • Een ziekteverzuimverzekering helpt u om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen met betrekking tot loondoorbetaling.

Besparen op uw verzuimkosten?

Grip op ziekteverzuim start met inzicht in verzuim en een adequaat verzuimbeleid. Ontvang daarom geheel vrijblijvend een rapport van uw verzuimkosten en het bespaarpotentieel op uw ziekteverzuimkosten.
vraag nu uw rapport aan

Hoe een ziekteverzuimverzekering u kan helpen

Laten we met een voorbeeld duidelijk maken hoe een ziekteverzuimverzekering u helpt om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen en welke taken u uit handen worden genomen zodat u meer tijd heeft om zich te concentreren op herstel van uw zieke werknemer. 

  • Stel u heeft een team van 50 werknemers. Een van uw beste werknemers wordt ernstig ziek en kan zijn werk voor een langere periode niet voortzetten. 

Conform de Wet verbetering poortwachter moet u het loon gedurende de eerste twee jaar van zijn ziekte doorbetalen en zorgen voor een plan voor zijn re-integratie.

Financiële bescherming en loondoorbetaling

Dankzij de ziekteverzuimverzekering hoeft u zich geen zorgen te maken over de financiële last van het doorbetalen van het salaris. De verzekering dekt deze kosten grotendeels, waardoor u uw budget niet hoeft aan te passen of noodgedwongen bezuinigingen hoeft door te voeren op andere belangrijke gebieden.

Arbodienst helpt bij verplichtingen ziekteverzuim

De ziekteverzuimverzekering biedt meer dan alleen financiële dekking. Uw verzekeraar werkt samen met een gespecialiseerde arbodienst die u kan helpen bij het opstellen van een gedetailleerd re-integratieplan voor uw zieke werknemer. Deze ondersteuning omvat:

  • Re-integratiecoaching: uw werknemer krijgt een re-integratiecoach die hem helpt bij het plannen van zijn terugkeer naar het werk, stap voor stap en aangepast aan de vorderingen in het herstelproces.
  • Werkplek aanpassingen: de arbodienst en uw verzekeraar evalueren de werkplek van uw werknemer en adviseren over aanpassingen die zijn terugkeer vergemakkelijken, zoals ergonomische verbeteringen of flexibele werktijden.
  • Regelmatige evaluaties: u krijgt begeleiding bij het uitvoeren van regelmatige evaluaties van de voortgang van het herstelproces van uw werknemer, zodat het re-integratieplan indien nodig kan worden aangepast om aan zijn behoeften en herstel te voldoen.

Melding en compliance

Daarnaast helpt uw verzekeraar u bij het naleven van de wettelijke verplichtingen zoals:

 

Dankzij de ziekteverzuimverzekering kunt u zich volledig richten op het welzijn en re-integratie van uw zieke werknemer, zonder u zorgen te hoeven maken over de financiële druk.

Uw zieke werknemer voelt zich door u gesteund en kan in zijn eigen tempo herstellen en terugkeren naar zijn werk, wat zijn loyaliteit en tevredenheid vergroot. Tegelijkertijd zorgt de verzekering ervoor dat u voldoet aan alle wettelijke vereisten, wat juridische complicaties en mogelijke boetes voorkomt.

Juridische complicaties niet nakomen verplichtingen ziekteverzuim

Niet nakomen van alle wettelijke vereisten kan resulteren in juridisch getouwtrek en juridische complicaties waar u niet op zit te wachten. 

Op 25 mei 2022 oordeelde de rechtbank Midden-Nederland in een arbeidszaak dat de gedaagde werkgever ten onrechte een loonstop had ingevoerd van het loon van een zieke werknemer. De reden volgens de werkgever was dat de werknemer te weinig had gedaan aan haar re-integratie. De werknemer was het niet eens met de loonstop omdat zij meende dat zij voldoende inspanningen had verricht om te re-integreren, wat door de bedrijfsarts werd bevestigd. 

De rechtbank besliste tenslotte in het voordeel van de zieke werknemer. De werkgever had geen recht om een loonstop in te stellen en moest alsnog het ingehouden loon betalen aangevuld met een vergoeding van onder andere de proceskosten.

U kunt zich concentreren op het welzijn van uw werknemers, omdat de verzekering de financiële en administratieve lasten verlicht.

Conclusie

Een ziekteverzuimverzekering is een belangrijk instrument voor werkgevers om zich te beschermen tegen de financiële gevolgen van ziekteverzuim. Naast de verplichte loondoorbetaling en re-integratie-inspanningen biedt de verzekering financiële dekking en ondersteuning bij het naleven van wettelijke verplichtingen. Dit helpt u om de focus te houden op het welzijn en herstel van uw werknemers zonder onnodige financiële stress of juridische complicaties.

Take aways

  • De verzekering dekt de loonkosten tijdens ziekteverzuim, waardoor uw bedrijf beschermd blijft tegen onverwachte uitgaven.
  • De verzekering helpt u te voldoen aan de wettelijke verplichtingen zoals loondoorbetaling en re-integratie, waardoor u boetes en juridische problemen kunt voorkomen.
  • U krijgt hulp van een arbodienst bij het opstellen van re-integratieplannen en het aanpassen van de werkplek, wat bijdraagt aan een soepel herstelproces.
  • U kunt zich concentreren op het welzijn van uw werknemers, omdat de verzekering de financiële en administratieve lasten verlicht.
  • Door de juiste begeleiding en naleving van wettelijke eisen vermindert u het risico op juridische geschillen en extra kosten.

Misschien ook interessant

Een overzicht van de tijdlijn bij ziekteverzuim
Als HR-manager heeft u waarschijnlijk al vaak te maken gehad met ziekteverzuim. De impact is groot: hogere werkdruk voor collega’s, verlies van productiviteit en stijgende kosten. Een effectieve aanpak van verzuim begint met inzicht in het verloop van een verzuimtraject, van de eerste ziekmelding tot volledige re-integratie. Maar hoe zorgt u ervoor dat u elke stap in deze tijdlijn effectief doorloopt, zonder dat u vastloopt in bureaucratie of onnodige vertraging? In deze blog nemen we u stap voor stap mee door de tijdlijn van een verzuimtraject, inclusief praktische handvatten, juridische verplichtingen volgens de Wet verbetering poortwachter, en slimme tips om het proces te stroomlijnen. Met een goed doordachte aanpak kunt u niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook langdurig verzuim voorkomen en de betrokkenheid van uw medewerkers vergroten.
Handvatten voor het ontwikkelen van effectief ziekteverzuimbeleid
Een effectief ziekteverzuimbeleid draait niet alleen om protocollen en regels, maar vooral om inzicht in menselijk gedrag en de subtiele manieren waarop u dit positief kunt beïnvloeden. Veel HR-managers, met jarenlange ervaring in verzuim en re-integratie, herkennen dat hoog verzuim leidt tot oplopende kosten, extra werkdruk en een negatieve impact op de werkcultuur. Dit in tegenstelling tot pakweg 10 jaar geleden. Met de principes uit de gedragseconomie kunt u medewerkers helpen gezondere keuzes te maken, zonder dat u ingrijpende (of dure) maatregelen hoeft te treffen. In deze blog leert u hoe u gedragseconomie integreert in uw ziekteverzuimbeleid, met concrete praktijkvoorbeelden, aandacht voor wet- en regelgeving en tips voor casemanagement en re-integratie. We noemen dit een vernieuwende aanpak omdat het verder gaat dan traditionele verzuimregistratie: u pakt de oorzaken aan die ten grondslag liggen aan (langdurige) uitval.
Verzuimpreventie voor MKB-bedrijven
Verzuimpreventie voor MKB-bedrijven Ziekteverzuim raakt uw MKB-bedrijf harder dan u denkt. Met elke ziekmelding lopen de kosten op, neemt de werkdruk toe en kan de continuïteit in gevaar komen. Een zieke werknemer betekent niet alleen directe loonkosten, maar vaak ook een flinke impact op de bedrijfsvoering en het team. Waar grote bedrijven uitgebreide HR-afdelingen hebben om verzuim aan te pakken, ontbreekt het kleinere bedrijven vaak aan de tijd, middelen of kennis om preventieve maatregelen structureel door te voeren. Toch is verzuimpreventie juist voor het MKB essentieel. Hoe kunt u als ondernemer ziekteverzuim voorkomen, de productiviteit verhogen en een gezonde werkcultuur creëren? In dit blog vindt u praktische, concrete tips en tools om als MKB-bedrijf effectief werk te maken van verzuimpreventie.