De modernisering in met de nieuwste ziekteverzuim preventie software

23/12/2022 Verzuim
De modernisering in met de nieuwste ziekteverzuim preventie software

De zorgen over ziekteverzuim blijven onveranderd hoog. Verzekeraar Nationale Nederlanden stelt in zijn trendrapport over 2022 dat het aantal ziekmeldingen nooit eerder zo hoog is geweest. De gemiddelde verzuimduur blijft stijgen. In een veel geplaagde sector als de gezondheidszorg is deze stijging van blijvende aard stelt het rapport. In een situatie als deze zult u als werkgever graag de regie willen houden en willen voorkomen dat de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt. De modernisering in is dan een logische stap. Met de nieuwste ziekteverzuim preventie software kunt u het verschil maken.

In kaart brengen en monitoren

De oorzaken van ziekte bij werknemers kunnen variëren. Werkdruk,  verminderde plezier in het werk, opleiding, aandacht en waardering zijn factoren die spelen bij ziekteverzuim. Het consequent in kaart brengen en monitoren van oorzaken is dan ook belangrijk. Kan met de nieuwste ziekteverzuim en  preventie software een beter resultaat worden verkregen? Wat kan ziekteverzuim preventie software doen? Wat zijn innovaties op het gebied van verzuimpreventie software? Wat kan ziekteverzuim preventie software doen?
Met ziekteverzuim en preventie software kan in kaart worden gebracht wat verzuim betekent voor bijvoorbeeld de productie of de prestaties binnen uw bedrijf of organisatie. 

Automatische registratie van verzuim levert meer betrouwbare data op. Hiermee kunt u sneller anticiperen op de duur en de aard van het verzuim. Met betrouwbare data is het vinden van de juiste oplossingen voor het verzuim efficiënter. De ziekteverzuim en preventie software helpt u proactief bezig te zijn met de registratie van verzuim. .

De verzuim en preventie software kan HR ontlasten bij het:

  • registreren van ziekmeldingen
  • bijhouden van ziekteverzuim statistieken
  • identificeren van trends en patronen in het ziekteverzuim 

Als u overweegt met uw bedrijf de modernisering in te gaan met de nieuwste verzuimsoftware dan biedt deze meer voordelen:

  • implementeren van preventieve maatregelen
  • documenteren en beheren van beleid en procedures rond ziekteverzuim
  • vergemakkelijken van communicatie tussen werknemers, HR-afdeling en leidinggevenden

 

Wat levert het op?

Wat ziekteverzuim preventie software kan opleveren is:

  • grotere efficiëntie; 
  • verbetering van preventiemaatregelen;
  • beter beheer van ziekmeldingen;
  • minder ziekteverzuim.

  Het verwerken van ziekmeldingen en het bijhouden van de verzuim statieken kost de afdeling HR vaak veel tijd. Ziekteverzuim en preventie software kan HR helpen om de kostbare tijd aan andere belangrijke taken te spenderen. Hiermee wordt de productiviteit verbetert. Doordat ziekteverzuim en preventie software taken uit handen neemt kan dit op de langere termijn een duidelijke besparing opleveren op de arbeidskosten. 
Met de ziekteverzuim en preventie software kunnen patronen en trends aangaande ziekteverzuim beter worden geïdentificeerd. Hiermee kunnen sneller preventiemaatregelen worden genomen die de geïdentificeerde risico's tackelen. Minder risico’s betekent ook minder ongevallen en een verbetering van de algemene gezondheid van uw werknemers. 

 

Minder ziekteverzuim

 

Als het beheer van ziekmeldingen wordt gedaan met ziekteverzuim en preventie software dan dan verloopt de registratie efficiënter. Dit geldt ook voor het beheer van verzuimstatieken. Hiermee kan weer de communicatie tussen HR-afdeling, werknemers en leidinggevenden verbetert worden. Dit kan leiden tot een vermindering van ziektekosten en een vermindering van arbeidskosten omdat u met minder HR medewerkers de klus kunt klaren.

De grootste winst valt misschien wel te behalen bij het verminderen van ziekteverzuim. Met behulp van de software kunnen sneller risico’s worden geïdentificeerd aangaande ziekte en ongevallen op de werkvloer. Dit betekent ook nog eens lagere kosten voor vervanging. Een vermindering van productiviteitsverlies en een betere werksfeer zijn uiteindelijk efficiënter te bereiken met behulp van ziekteverzuim en preventie software.

Innovaties rondom verzuimpreventie software

Innovatie op het gebied van verzuimpreventie software betekent dat u kiest voor modernisering met de nieuwste ziekteverzuim preventie software. Artificial Intelligence wordt steevast een vast onderdeel van innovaties rondom verzuimpreventie software. Andere innovaties op het gebied van ziekteverzuim en preventie software zijn:

  • gebruik van gezondheids-en welzijns programma's;
  • integratie met andere HR-systemen;
  • gebruik van mobiele apps.

Artificial Intelligence en machine learning worden gebruikt om trends en patronen in het ziekteverzuim vast te stellen. Op basis hiervan worden preventieve maatregelen voorgesteld.

Het gebruik van gezondheids-en welzijnsprogramma’s kan helpen om ziekteverzuim te beteugelen door het verbeteren van de algemene gezondheid van werknemers. Denkt u daarbij aan stressmanagement trainingen of bewegingsprogramma’s.

  Integratie van verzuimpreventie software met andere HR-systemen levert belangrijke informatie op over ziekteverzuim. Hiermee kunt u een effectiever HR-beleid binnen uw bedrijf of organisatie voeren.

Welke software is er?

Wilt u de modernisering in met de nieuwste ziekteverzuim en preventie software? Dat kan pas als u weet welke software er zoal is.

Software voor ziekteverzuimpreventie kan in verschillende categorieën worden onderverdeeld. Software voor:

  • arbodiensten
  • ziekmeldingen
  • risicobeoordeling
  • ziekteverzuimbeheer

Software voor ziekmeldingen maakt het voor uw werknemers mogelijk om hun ziekmelding door te geven. De software kan helpen om de status van de ziekmelding te bewaken en eventuele acties te coördineren.

 Voor risicobeoordelingen is er software die u kan helpen de risico’s op ziekteverzuim binnen uw bedrijf of organisatie in kaart te brengen. De software kan ook verbeterpunten voorstellen en u vertellen hoe deze verbeteringen kunnen worden gerealiseerd.
  Software die gericht is op het beheer van ziekteverzuim op het werk helpt u ziekteverzuim te monitoren. Deze software helpt u de oorzaken van het ziekteverzuim te identificeren. Daarnaast kan met deze software de communicatie tussen u en uw werknemers worden verbeterd.

 Software voor arbodiensten heeft extra functionaliteiten. Bijvoorbeeld de integratie met verzuimverzekeringen, de mogelijkheid om re-integratie trajecten te beheren, en de ondersteuning van wet- en regelgeving zoals de Wet Verbetering Poortwachter.

Het gebruik van software voor arbodiensten kan HR-afdelingen ontlasten van administratieve taken, het verzuim beter in kaart brengen en helpen bij het nemen van data-gedreven beslissingen. Bovendien kan het bedrijven en organisaties helpen bij het verminderen van verzuim, het verbeteren van preventiemaatregelen, het verstrekken van advies op het gebied van arbo, verzuim en re-integratie. De software kan ook worden gebruikt voor het inplannen van verzuimgesprekken, het verzenden van herinneringen aan werknemers voor het bijwerken van hun verzuimstatus, en het automatisch genereren van verzuimrapporten.

Daarnaast kan de software ook worden gekoppeld aan andere HR-systemen, zoals salarisadministratie of personeelsplanning, zodat informatie over verzuim automatisch wordt gesynchroniseerd en up-to-date blijft. Hierdoor krijgen bedrijven en organisaties een compleet beeld van verzuim en kunnen zij efficiënter handelen op basis van deze informatie.
Ziekteverzuim- en -preventie software kan bij de volgende zaken helpen: grotere efficiëntie, verbetering van preventiemaatregelen, beter beheer van ziekmeldingen en minder verzuim.

Conclusie 

software voor ziekteverzuim preventie kan bedrijven en organisaties helpen bij het beheren van verzuim en het voorkomen van arbeidsongeschiktheid. Met de automatische registratie van verzuim, het identificeren van trends en patronen, en het implementeren van preventiemaatregelen, kan de software leiden tot grotere efficiëntie, verbetering van preventiemaatregelen, beter beheer van ziekmeldingen en minder verzuim. Daarnaast kan de software ook HR-afdelingen ontlasten van administratieve taken en de communicatie tussen werknemers, HR-afdeling en leidinggevenden vergemakkelijken. Bedrijven die overwegen de modernisering aan te gaan met de nieuwste verzuimsoftware, kunnen hierdoor de continuïteit van hun bedrijf verbeteren.

Take Aways

  • Software voor ziekteverzuim preventie kan helpen bij het beheren van verzuim en het voorkomen van arbeidsongeschiktheid.
  • Automatische registratie van verzuim, identificatie van trends en patronen en implementatie van preventiemaatregelen kan leiden tot grotere efficiëntie, verbetering van preventiemaatregelen, beter beheer van ziekmeldingen en minder verzuim.
  • Software kan ook HR-afdelingen ontlasten van administratieve taken en communicatie tussen werknemers, HR-afdeling en leidinggevenden vergemakkelijken.
  • Bedrijven die de modernisering aangaan met de nieuwste verzuimsoftware, kunnen hierdoor de continuïteit van hun bedrijf verbeteren.


 

Misschien ook interessant

Arbeidsrechtelijke aspecten van ziekteverzuim voor werkgevers
Arbeidsrechtelijke aspecten van ziekteverzuim bepalen voor een groot deel hoe u als werkgever ziekteverzuim tegengaat. Een stijgend ziekteverzuim kan wijzen op dieperliggende problemen binnen uw organisatie of bedrijf en vereist een zorgvuldige en wettelijk onderbouwde aanpak. In deze blog verkennen wij een aantal arbeidsrechtelijke aspecten die van belang zijn bij ziekteverzuim, en bieden wij praktische handvatten voor een effectief verzuimbeleid.
De wet verbetering poortwachter en het belang hiervan voor het beheersen van langdurig ziekteverzuim
De ziekteverzuimcijfers van het CBS over de afgelopen 10 jaar geven onmiskenbaar een zorgwekkende trend aan in het ziekteverzuim. Waar in het eerste kwartaal van 2014 het gemiddeld ziekteverzuim nog 4% was, liep dit op tot een record van 6,3% in het eerste kwartaal van 2022. Ondanks dat het ziekteverzuim sindsdien is teruggelopen blijft het belangrijk voor HR-professionals en werkgevers om effectieve strategieën te implementeren voor het beheersen van ziekteverzuim. De Wet verbetering poortwachter speelt hierin een cruciale rol, waarbij het doel is langdurig verzuim te verminderen en een vlotte re-integratie van zieke werknemers te bevorderen.
Wetgeving omtrent ziekteverzuim waar u als werkgever van op de hoogte moet zijn
We leven in historische tijden. Nog nooit sinds de jaren zeventig hadden werkgevers zoveel moeite om aan personeel te komen en nog nooit waren er zoveel mensen aan het werk. De piek was in de zomer van 2022. 143 vacatures op elke 100 werklozen. Arbeidskrapte leidde tot oplopende werkdruk bij werknemers en die leidde weer op zijn beurt tot hoger ziekteverzuim. De krapte op de arbeidsmarkt is iets afgenomen maar zal aanhouden. Daarom is het belangrijk om als werkgever op de hoogte te zijn van wetgeving omtrent ziekteverzuim. Als een werknemer ziek wordt heeft u de wettelijke verplichting om samen met de zieke werknemer te zorgen voor een zo goed mogelijk herstel en reintegratie. Daarom besteden we in deze blog aandacht aan de wetgeving waarvan u op de hoogte moet zijn. Relevante wetten, een stappenplan bij ziekteverzuim en uw verantwoordelijkheden als werkgever bij ziekteverzuim.