Wat doet de arbodienst voor u?

25/12/2022 Arbobeleid
Wat doet de arbodienst voor u?

Wat doet de arbodienst voor u en wat zijn de taken van een arbodienst? Is het inschakelen van een arbodienst verplicht en waar moet je als HRM op letten bij een arbodienst? In het eerste kwartaal van 2022 bereikte het gemiddelde ziekteverzuim het record van 6,5 procent. De kosten voor werkgevers waren alleen al in het eerste kwartaal ruim 3 miljard euro. Het ziekteverzuim in sectoren als de gezondheidszorg liep zelfs op tot 8,9 procent. In het derde kwartaal was het ziekteverzuim in deze sector nog steeds erg hoog met 7,1 procent. De wet verplicht werkgevers er zorg voor te dragen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. 

Taken van een arbodienst

De Arbowet verplicht elk bedrijf  een gezond arbobeleid te voeren. Hierin is een duidelijke rol weggelegd voor de bedrijfsarts en de arbodienst. De taken van een arbodienst houden nauw verband met de wettelijke bepalingen in  zowel de arbowet als de wet verbetering Poortwachter. Wet en regelgeving beogen de veiligheid en gezondheid van werknemers te bevorderen. Bedrijfsartsen en arbodiensten spelen een cruciale rol in het arbobeleid dat elk bedrijf moet voeren. Wat de arbodienst voor u doet is u helpen om een werkomgeving te creëren waarin optimaal gepresteerd kan worden. Liefst op een duurzame manier waarbij werknemers en werkgevers een gezonde relatie kunnen opbouwen.   

De arbodienst en de bedrijfsarts komen soms pas in het vizier als er sprake is van incidenten of ziekteverzuim binnen het bedrijf. Een arbodienst kan echter veel meer betekenen. De trend is dat meer ingezet wordt op preventie om onnodig leed en stijgende verzuimkosten te voorkomen. 

 

Ziekteverzuimbegeleiding

Ziekteverzuimbegeleiding en ziekteverzuim preventie  zijn belangrijke  diensten die door een arbodienst worden aangeboden. Bij ziekteverzuim kan de bedrijfsarts van de arbodienst helpen met het begeleiden van een zieke werknemer. De zieke werknemer krijgt zo snel mogelijk een afspraak met de bedrijfsarts. Binnen 6 weken wordt een probleemanalyse gemaakt waarna de bedrijfsarts de werkgever en werknemer adviseert over een plan van aanpak. Ook verder in het re-integratietraject van de zieke werknemer blijft de bedrijfsarts adviseren. Bijvoorbeeld bij het bepalen van in hoeverre een zieke werknemer nog belastbaar is. Ook geeft de bedrijfsarts advies over aangepast werk of aanpassingen op de werkplek. Wat een arbodienst nog meer voor u kan doen is de uitvoer van de volgende taken:

Arbodienst met expertise

Een arbodienst kan de expertise leveren die werkgevers ondersteunt om een gezond arbobeleid binnen hun bedrijf te kunnen voeren. Psychologen, bedrijfsartsen, mediators, loopbaancoaches, arbeidsdeskundigen, verpleegkundigen enz. Met deze expertise kan een arbodienst het verschil maken in de preventie als het gaat om ziekteverzuim en ongelukken op de werkvloer. De arbodienst voert dan gesprekken met het HR management, met werknemers en leidinggevenden. Het scheelt u tijd en levert expertise op die niet altijd voorhanden zijn binnen uw bedrijf. Ook een arbeidshygiënist en een hogere veiligheidsdeskundige kunnen door de arbodienst worden aangeleverd om te garanderen dat u een doeltreffend arbobeleid kunt voeren

Wat doet de arbodienst voor u en wat zijn de taken van een arbodienst? Is het inschakelen van een arbodienst verplicht en waar moet je als HRM op letten bij een arbodienst? In het eerste kwartaal van 2022 bereikte het gemiddelde ziekteverzuim het record van 6,5 procent. De kosten voor werkgevers waren alleen al in het eerste kwartaal ruim 3 miljard euro. Het ziekteverzuim in sectoren als de gezondheidszorg liep zelfs op tot 8,9 procent. In het derde kwartaal was het ziekteverzuim in deze sector nog steeds erg hoog met 7,1 procent. De wet verplicht werkgevers er zorg voor te dragen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. 

 

Arbodienst verplicht: Redenen waarom

De arbowet verplicht u als werkgever een overeenkomst te hebben met een bedrijfsarts of arbodienst. Dit om ziekteverzuim tegen te kunnen gaan en om te voorkomen dat ziekteverzuim ontstaat. Zowel de arbowet als de wet verbetering Poortwachter is erop gericht de gezondheid en veiligheid van uw werknemers te waarborgen. Als er sprake is van ziekteverzuim binnen uw onderneming dan moeten uw zieke werknemers begeleidt worden door een bedrijfsarts. Deze kan aangesloten zijn bij een arbodienst maar dat is geen vereiste.

Arbodienst en het basiscontract

Het basiscontract is een overeenkomst tussen werkgever en arbodienst. Hierin staan werkafspraken over de taken waarbij u als werkgever zich moet laten bijstaan door zogenaamde kerndeskundigen. 

Vangnetregeling

U kunt een basiscontract sluiten met een gecertificeerde arbodienst. u maakt gebruik van de vangnetregeling. De arbodienst kan dan als het nodig verschillende kerndeskundigen inzetten. 

Maatwerkregeling

Hier tegenover staat dat u een basiscontract opstelt en gebruik maakt van de maatwerkregeling. U hoeft dan zich niet beperken tot een arbodienst maar kunt naar gelang de behoeften gebruik maken van zelfstandige bedrijfsartsen of kerndeskundigen. Als in een bepaald geval uw voorkeur uitgaat naar een arbodienst die alle kerndeskundigen aanlevert dan kan dat met de maatwerkregeling. Let op: bij de maatwerkregeling is de hulp van in ieder geval één bedrijfsarts verplicht. Deze moet dan de wettelijke arbo taken uitvoeren.

Ondernemingsraad en PVT

Het basiscontract is dus een wettelijke verplichting. Toch heeft de Ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging (PVT) het laatste woord. De OR of PVT moet instemmen met de afspraken in het basiscontract.

Inspectie SZW

De Inspectie SZW houdt toezicht op de naleving van de arbowet. Als tijdens een inspectie wordt geconstateerd dat er geen basiscontract is afgesloten met een bedrijfsarts of arbodienst kan de inspectie SZW boetes uitdelen.

 

Criteria bij het kiezen van een arbodienst

Waar het HR management  op moet letten bij het contracteren van een arbodienst is: 

  • behoeften van uw werknemers
  • hoe u goed werkgeverschap vorm geeft
  • of de arbodienst maatwerk kan bieden
  • denkt de arbodienst mee over preventie
  • innovatie
  • schaalbaarheid

Veel bedrijven krijgen steeds meer oog voor duurzame inzetbaarheid van het personeel. Maar ook de mate van werkplezier en vitaliteit. Met de huidige arbeidskrapte neemt de noodzaak talent vast te houden toe. Daarbij komt dat met de opschuivende pensioenleeftijd vitaliteit van oudere werknemers aan belang toeneemt. In de praktijk is een goed en professioneel contact met de bedrijfsarts en andere kerndeskundigen essentieel om uw doelen te behalen. Laat ons u adviseren en ontzorgen. Wij zijn  ondernemend en onderscheidend met aandacht voor werknemer én werkgever.


 
Er is steeds meer oog voor duurzame inzetbaarheid van personeel maar ook de mate van werkplezier en vitaliteit. 

Conclusie

De Arbeidsomstandighedenwet verplicht bedrijven om een gezonde en veilige werkomgeving te realiseren voor werknemers. De wet verbetering Poortwachter beoogt zieke werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Begeleiding van werkgevers en werknemers door een bedrijfsarts of arbodienst is dan ook verplicht. Wat een arbodienst doet wordt door wet en regelgeving bepaalt. Bedrijfsartsen en kerndeskundigen zijn de aangewezen personen om werkgevers en werknemers te helpen een veilige en gezonde werkomgeving te realiseren. Een arbodienst kan werkgevers of HR ontlasten doordat deze de nodige kennis en deskundigen kan leveren. De wet biedt een aantal instrumenten aan zoals een RI&E en PAGO. Hiermee kunnen veiligheidsrisico's in kaart worden gebracht en kan de gezondheidsstatus van werknemers worden gemeten. Door middel van preventieve onderzoeken kan ziekteverzuim worden beteugeld en teruggedrongen. 

 

Take Away

  • Een arbodienst kan helpen bij het voeren van een gezond arbobeleid binnen uw bedrijf.
  • De hoge ziekteverzuimcijfers nopen bedrijven steeds meer in te zetten op preventie van ziekteverzuim.
  • Taken van een arbodienst liggen in het verlengde van de verplichte onderdelen van het arbobeleid.
  • Een arbodienst heeft veel verschillende experts in huis. Denk aan psychologen, bedrijfsartsen, mediators, loopbaancoaches, en arbeidsdeskundigen.
  • Een arbodienst of bedrijfsarts inschakelen is verplicht bij ziekteverzuim en het voorkomen ervan.
  • Structurele krapte op de arbeidsmarkt dwingt tot het behouden van talent.
  • Talent behouden betekent steeds meer inzetten op preventie, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van uw personeel.

Misschien ook interessant

De Arbowet: een beknopte uitleg en het belang hiervan voor uw verzuimbeheer
Waar gehakt wordt vallen spaanders en waar mensen werken zijn er risico’s voor de arbeidsomstandigheden. Daarom is een goede Arbowet en de naleving ervan belangrijk. Er is momenteel werk in overvloed in Nederland. In 2015 waren er 9,8 miljoen banen en eind 2022 waren dat er 11,4 miljoen. De arbeidsmarkt is flink in beweging en dat zet de nodige druk op werknemers. De Arbowet is het fundament van het Nederlandse arbeidsrecht en vormt de spil in het waarborgen van veilige en gezonde werkomstandigheden, een aspect dat onlosmakelijk verbonden is met effectief verzuimbeheer. Voor HR-professionals en werkgevers biedt een grondige kennis van de Arbowet niet alleen de sleutel tot minder ziekteverzuim en compliance, maar ook tot het creëren van een productieve en gezonde werkomgeving.
Het RI&E-plan van aanpak: Stappen voor het aanpakken van risico's
Als werkgever of HR-professional bent u ongetwijfeld bekend met de term risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Echter, het ontwikkelen van een effectief plan van aanpak na uw RI&E is een stap die vaak minder aandacht krijgt, maar van cruciaal belang is. Het komt nog te vaak voor dat bedrijven niet over een deugdelijk plan van aanpak beschikken volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie. Het plan van aanpak bepaalt hoe u de geïdentificeerde risico's daadwerkelijk gaat aanpakken. In deze blog, duiken we dieper in de stappen en aanpak voor het effectief aanpakken van risico's.
 Waarom risico-inventarisatie en -evaluatie verplicht is van de Arbowet
De laatste jaren is er meer aandacht voor de risico-inventarisatie en -evaluatie(RI&E) en voor het daadwerkelijk uitvoeren ervan. In de Arbowet is bepaald dat het uitvoeren van de RI&E een wettelijke verplichting is. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is belast met het Meerjarenprogramma RI&E. In de 3e voortgangsbrief van 13 juni 2023 schrijft de minister dat de gevolgen van onder andere grensoverschrijdend gedrag, arbeidsongevallen en blootstelling aan gevaarlijke stoffen zowel voor werknemers als voor de maatschappij als geheel bijna niet te overschatten zijn. Laten we eens kijken waarom risico-inventarisatie en -evaluatie verplicht is en wat de arbowet erover zegt.