Lees het laatste
Arbo nieuws
ArboConcern
Ziekteverzuim verminderen: voorbeeldmaatregelen uit 4 branches
Duurzaam inzetbare medewerkers zorgen voor een vitale organisatie met weinig ziekteverzuim. Uw HR-beleid en interventies hierop aanpassen ziet u terug in uw cijfers. Maar hoe pakt u dit aan? In dit artikel besteden we aandacht aan 3 HR-trends op gebied van duurzame inzetbaarheidsmaatregelen. Om te illustreren dat dit beleid altijd maatwerk is en verschilt per branche zoomen we in op 5 branches. Wat zijn de oorzaken van verzuim en welke maatregelen zijn behulpzaam om de duurzame inzetbaarheid in die branche te verbeteren?
01/10/2020 Verzuim
Minder verzuim door het risico op bedrijfsongevallen te verminderen
Uw medewerker vervangt een kapotte lamp op hoogte. Als uw medewerker bovenop de ladder staat, glijdt deze weg. Hij breekt iets en komt hard op zijn hoofd terecht. Hij had geen anti-slipmat gebruikt. Deze gevaarlijke situatie had u kunnen voorkomen. Wat hij namelijk nooit gehad heeft is instructie over hoe veilig te werken met een trap of ladder. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 200.000 mensen een arbeidsongeval, waarvan een derde (tijdelijk) niet meer kan werken. Uw verzuimcijfers lopen hierdoor op, maar een gedeelte hiervan kan u voorkomen door goed bedrijfsbeleid en de nodige maatregelen. In dit artikel leest u meer over het ontstaan van bedrijfsongevallen en hoe het risico hierop te verminderen.
01/10/2020 Verzuim
Wat doet een bedrijfsarts wanneer uw medewerker ziek is?
Volgens de Arbowet bent u verplicht een bedrijfsarts in te schakelen als u werknemer 6 weken ziek is. Het is echter aan te raden uw arbodienstverlener al eerder in te schakelen na de ziekmelding. De bedrijfsarts werkt met u samen aan de verzuimbegeleiding van uw zieke medewerker. Nu vraagt u zich misschien af wat de bedrijfsarts precies voor u en uw werknemer doet tijdens het verzuim. In dit artikel leest u hier meer over.
09/9/2020 Verzuim
Verschillen tussen kortdurend en langdurig verzuim
Het lange verzuim, wat 10% van de totale verzuimgevallen is, is goed voor 90% van het aantal verzuimdagen. Er is dus een behoorlijk verschil tussen kort en lang verzuim qua impact op uw bedrijf. Wat zijn de overige verschillen tussen deze twee soorten van verzuim? In dit artikel leest u wat de oorzaken en gevolgen zijn en leest u de implicaties hiervan voor uw HR-beleid.
01/9/2020 Verzuim
De rol van de leidinggevende bij het terugdringen van verzuim
35% van het werkgerelateerde verzuim heeft volgens werknemers te maken met werkstress en werkdruk. Een derde van hen vindt echter dat de werkgever te weinig maatregelen neemt om werkdruk en werkstress te verminderen. Slechts een op de vijf leidinggevenden kan dreigend langdurig verzuim op tijd te herkennen. Belangrijk dus om te bekijken wat de rol van leidinggevenden kan zijn om verzuim te voorkomen of te beheersen. In dit artikel leest u de belangrijkste aandachtspunten waarmee u intern invloed heeft op het verzuimpercentage binnen uw bedrijf.
28/8/2020 Verzuim
Het verzuim van uw medewerkers is een groter probleem dan u denkt
Een medewerker die zich met regelmaat ziek meldt: u heeft er vast een of meerdere in uw organisatie rondlopen. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is een belangrijk signaal dat uw medewerker langdurig kan gaan uitvallen. Waarom? Als iemand zich 3 keer of vaker ziek meldt in een jaar kan er namelijk meer aan de hand zijn dan een griepje of heersende verkoudheid. Werknemers kunnen uitvallen door bijvoorbeeld financiële problemen of werkstress, waar zij vervolgens lichamelijke klachten van kunnen krijgen. Ziekteverzuim wordt als het ware een klassiek kip-ei probleem. Het gevolg: minder gemotiveerd en productief personeel en hoge kosten voor u als werkgever. Met andere woorden: ziekteverzuim is een groter probleem dan u mogelijk denkt.
10/7/2020 Verzuim
5 tips om ziekteverzuim tegen te gaan
Verzuimende medewerkers kosten u veel geld, maar ook immateriële zaken. Zo kan er bij frequent verzuim sprake zijn van frustratie bij collega’s die werk over moeten nemen. Dit heeft invloed op de werksfeer en de motivatie van uw medewerkers. Gemotiveerde en gezonde medewerkers creëren juist extra waarde voor uw bedrijf. Daarom is het van belang dat u ziekteverzuim in uw organisatie tegengaat. In dit artikel leest u 5 tips die u hierbij op weg helpen.
25/6/2020 Verzuim
70% van het verzuim heeft geen medische oorzaak
Verzuim in Nederland heeft verschillende oorzaken. U zult verwachten dat dit voornamelijk medische zijn, maar niets is minder waar. Verkoudheid en griep klachten veroorzaken het vaakst verzuim, maar bijna de helft van het ziekteverzuim is het gevolg van psychische klachten, overspannenheid en burn-out. In totaal is zelfs 70% tot 80% van de oorzaken voor verzuim zijn niet-medisch en kunnen het gevolg zijn van diverse werk- of privé omstandigheden. Denk hierbij aan onenigheid met een collega, financiële problemen of het hebben van een huilbaby. In dit artikel leest u meer over deze oorzaken.
31/5/2020 Verzuim
Hoe pakt u stijgend ziekteverzuim in de winter aan?
Griep is de voornaamste oorzaak van ziekteverzuim in Nederland. Jaarlijks krijgt 10% van de volwassenen en 30% van de kinderen tijdens het winterseizoen de griep. Dit verhoogt het ziekteverzuim in uw organisatie gedurende deze maanden. In dit artikel bespreken we de redenen waarom uw medewerker vatbaarder is voor griep of verkoudheid in de winter. Tevens geven we u tips om ziekteverzuim in uw organisatie te verminderen.
15/4/2020 Verzuim
Wat zijn de oorzaken van ziekteverzuim?
Koorts, hoesten en keelpijn: vanzelfsprekend ligt de piek van ziekteverzuim in de winter. In het eerste kwartaal van 2018 lag het ziekteverzuimpercentage in Nederland maar liefst op 4,9%. Gelukkig ligt het gemiddelde percentage lager: meestal schommelt dit rond de 4%. Volgens TNO is dit echter een procent hoger dan in de rest van Europese Unie. Ons verzuimpercentage ligt dus relatief hoog. Hoe komen we aan dit cijfer en wat zijn de oorzaken van ziekteverzuim?
15/4/2020 Verzuim
Wat levert verzuimpreventie u op?
Als werkgever of HR-manager bent u veel bezig met kostenreductie. Dat geldt niet alleen op het gebied van bijvoorbeeld inkoop en sales, maar ook op het gebied van HR. U voorkomt onnodige boetes door ervoor te zorgen dat - indien nodig - uw medewerkers op tijd medisch gekeurd worden. Ook ervoor zorgen dat zieke medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk gaan vermindert kosten. Maar wat nu als u zou voorkomen dat uw personeel verzuimt?
15/4/2020 Verzuim