Lees het laatste
Arbo nieuws
Arbo Concern
 Ziekteverzuim onderzoeken in uw bedrijf door inzicht in de risico’s te krijgen
Ziekteverzuim is een fenomeen waar ieder bedrijf, groot of klein, mee te maken krijgt. Naast dat er een gat in de productie valt kost dit dikwijls ontzettend veel geld. Om een bedrijf gezond en draaiende te houden is het belangrijk een goed ziekteverzuimbeleid of arbobeleid op te stellen ter preventie. Om dit beleid effectief te maken, is het handig te inventariseren waar de knelpunten liggen in uw bedrijf en het ziekteverzuim te onderzoeken. Door inzicht te krijgen in de oorzaken van ziekteverzuim in uw bedrijf kunt u passende maatregelen treffen. Hoe kunt u ziekteverzuim onderzoeken in uw bedrijf? Lees in dit artikel hoe u dit kunt aanpakkenn.
25/7/2021 Verzuim
Een bedrijf weer gezond maken: hoe ziekteverzuim aanpakken
Elk bedrijf krijgt in verschillende mate met ziekteverzuim te maken. Wanneer er in sommige gevallen sprake is van veel ziekteverzuim kan dit een bedrijf doen haperen. Dit is niet alleen terug te zien in de productiviteit van uw bedrijf, ook de grote kosten zijn een duidelijk signaal dat er maatregelen moeten worden getroffen. Als een bedrijf eenmaal te maken heeft met veel ziekteverzuim is het dus zaak meer ziekteverzuim te voorkomen en de zieke werknemers spoedig weer te re-integreren. Hieronder behandelen we een aantal zaken die belangrijk zijn bij het weer gezond maken van uw bedrijf en tips hoe u ziekteverzuim kunt aanpakken.
03/6/2021 Verzuim
Ziekteverzuim preventie verbeteren met een positieve werksfeer
Ziekteverzuim kan verschillende oorzaken hebben, van onvermijdelijke griepjes tot het verwerken van een verlies. Naast persoonlijke redenen kan de sfeer op werk ook bepalend zijn voor eventuele ziekmeldingen. Wanneer uw werknemer zich niet veilig voelt op werk, de werkdruk te hoog ligt of samenwerking lastig is kan dit een reden zijn voor uw werknemer om te verzuimen. Als werkgever of leidinggevende heeft u verschillende mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de werksfeer of potentiële wrijvingen op te lossen. Het is dus belangrijk om grip te krijgen op de werksfeer. En niet alleen de ziekteverzuim preventie verbeterd hiermee, een positieve werksfeer kan namelijk allerlei voordelen brengen waardoor de productiviteit van een team verhoogt. Lees hieronder een aantal tips over hoe u de werksfeer gezond kan houden en verbeteren om ziekteverzuim te voorkomen.
04/4/2021 Verzuim
Ziekteverzuim voorkomen en terugdringen: Op welke privé omstandigheden moet u als werkgever letten?
Ziekteverzuim is iets waar u als werkgever zeker mee te maken zult krijgen. Verzuim kan verschillende oorzaken hebben, van werkgerelateerde omstandigheden tot iets simpels als griep. Een minder directe oorzaak is wanneer door privé omstandigheden van uw werknemer het werken in de weg zitten. De persoonlijke situatie kan bijvoorbeeld veranderen door een rouwproces of een scheiding. Naast verzuim door deze omstandigheden kunnen ze ook een rol spelen bij het krijgen van een burn-out of conflicten op de werkvloer. Hoe moet u omgaan met dit soort oorzaken van ziekteverzuim, heeft u hier invloed op en hoe kunt u dit het best begeleiden? In dit artikel gaan we in op een aantal tips als het gaat om ziekteverzuim voorkomen en terugdringen met betrekking op de privé situatie van uw werknemer.
16/3/2021 Verzuim
Bespaar kosten door ziekteverzuim te verlagen
Een gezond bedrijf draait op gezonde werknemers. Door ziekteverzuim loopt een bedrijf namelijk veel omzet mis en wordt de productiviteit onderbroken. Ziekteverzuim verlagen en terugdringen is dan een cruciaal punt om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Door inzicht te krijgen in de kosten wordt duidelijk hoe zeer ziekteverzuimbeheersing belangrijk is voor het succes van een bedrijf. In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende kosten die gemaakt kunnen worden bij ziekteverzuim.
13/2/2021 Verzuim
Ziekteverzuim verminderen: voorbeeldmaatregelen uit 4 branches
Duurzaam inzetbare medewerkers zorgen voor een vitale organisatie met weinig ziekteverzuim. Uw HR-beleid en interventies hierop aanpassen ziet u terug in uw cijfers. Maar hoe pakt u dit aan? In dit artikel besteden we aandacht aan 3 HR-trends op gebied van duurzame inzetbaarheidsmaatregelen. Om te illustreren dat dit beleid altijd maatwerk is en verschilt per branche zoomen we in op 5 branches. Wat zijn de oorzaken van verzuim en welke maatregelen zijn behulpzaam om de duurzame inzetbaarheid in die branche te verbeteren?
01/10/2020 Verzuim
Minder verzuim door het risico op bedrijfsongevallen te verminderen
Uw medewerker vervangt een kapotte lamp op hoogte. Als uw medewerker bovenop de ladder staat, glijdt deze weg. Hij breekt iets en komt hard op zijn hoofd terecht. Hij had geen anti-slipmat gebruikt. Deze gevaarlijke situatie had u kunnen voorkomen. Wat hij namelijk nooit gehad heeft is instructie over hoe veilig te werken met een trap of ladder. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 200.000 mensen een arbeidsongeval, waarvan een derde (tijdelijk) niet meer kan werken. Uw verzuimcijfers lopen hierdoor op, maar een gedeelte hiervan kan u voorkomen door goed bedrijfsbeleid en de nodige maatregelen. In dit artikel leest u meer over het ontstaan van bedrijfsongevallen en hoe het risico hierop te verminderen.
01/10/2020 Verzuim
Wat doet een bedrijfsarts wanneer uw medewerker ziek is?
Volgens de Arbowet bent u verplicht een bedrijfsarts in te schakelen als u werknemer 6 weken ziek is. Het is echter aan te raden uw arbodienstverlener al eerder in te schakelen na de ziekmelding. De bedrijfsarts werkt met u samen aan de verzuimbegeleiding van uw zieke medewerker. Nu vraagt u zich misschien af wat de bedrijfsarts precies voor u en uw werknemer doet tijdens het verzuim. In dit artikel leest u hier meer over.
09/9/2020 Verzuim
Verschillen tussen kortdurend en langdurig verzuim
Het lange verzuim, wat 10% van de totale verzuimgevallen is, is goed voor 90% van het aantal verzuimdagen. Er is dus een behoorlijk verschil tussen kort en lang verzuim qua impact op uw bedrijf. Wat zijn de overige verschillen tussen deze twee soorten van verzuim? In dit artikel leest u wat de oorzaken en gevolgen zijn en leest u de implicaties hiervan voor uw HR-beleid.
01/9/2020 Verzuim
De rol van de leidinggevende bij het terugdringen van verzuim
35% van het werkgerelateerde verzuim heeft volgens werknemers te maken met werkstress en werkdruk. Een derde van hen vindt echter dat de werkgever te weinig maatregelen neemt om werkdruk en werkstress te verminderen. Slechts een op de vijf leidinggevenden kan dreigend langdurig verzuim op tijd te herkennen. Belangrijk dus om te bekijken wat de rol van leidinggevenden kan zijn om verzuim te voorkomen of te beheersen. In dit artikel leest u de belangrijkste aandachtspunten waarmee u intern invloed heeft op het verzuimpercentage binnen uw bedrijf.
28/8/2020 Verzuim
Het verzuim van uw medewerkers is een groter probleem dan u denkt
Een medewerker die zich met regelmaat ziek meldt: u heeft er vast een of meerdere in uw organisatie rondlopen. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is een belangrijk signaal dat uw medewerker langdurig kan gaan uitvallen. Waarom? Als iemand zich 3 keer of vaker ziek meldt in een jaar kan er namelijk meer aan de hand zijn dan een griepje of heersende verkoudheid. Werknemers kunnen uitvallen door bijvoorbeeld financiële problemen of werkstress, waar zij vervolgens lichamelijke klachten van kunnen krijgen. Ziekteverzuim wordt als het ware een klassiek kip-ei probleem. Het gevolg: minder gemotiveerd en productief personeel en hoge kosten voor u als werkgever. Met andere woorden: ziekteverzuim is een groter probleem dan u mogelijk denkt.
10/7/2020 Verzuim
5 tips om ziekteverzuim tegen te gaan
Verzuimende medewerkers kosten u veel geld, maar ook immateriële zaken. Zo kan er bij frequent verzuim sprake zijn van frustratie bij collega’s die werk over moeten nemen. Dit heeft invloed op de werksfeer en de motivatie van uw medewerkers. Gemotiveerde en gezonde medewerkers creëren juist extra waarde voor uw bedrijf. Daarom is het van belang dat u ziekteverzuim in uw organisatie tegengaat. In dit artikel leest u 5 tips die u hierbij op weg helpen.
25/6/2020 Verzuim