Lees het laatste
Arbo nieuws
Arbo Concern
Wat is een arbodeskundige en wat is hun expertise?
Vraagt u zich af wat het een arbodeskundige nu precies inhoudt en welke u het beste kunt inzetten? En wanneer bent u verplicht zich te laten ondersteunen door een arbodeskundige? In dit artikel bespreken we welk type arbodeskundigen er zijn, en wat er allemaal komt kijken bij het inzetten van een arbodeskundige.
15/6/2022 Arbobeleid
Innovaties op het gebied van ziekteverzuim verlagen
Bent u op zoek naar nieuwe ideeën die uw verzuimbeleid naar een hoger plafond brengen? Innovatie op het gebied van verzuimpreventie is er volop, maar welke interventies werken voor uw bedrijf? In dit artikel bespreken we verschillende manieren waarop u een progressief beleid kan voeren en hoe u hiermee ziekteverzuim kan verlagen binnen uw bedrijf. Of het nu gaat om duurzame inzetbaarheid voor werknemers die langer gezond kunnen werken of een open bedrijfscultuur om conflicten te voorkomen.
17/5/2022 Verzuim
Wanneer is het tijd om arbo in te schakelen?
Loopt u vast met de re-integratie van uw werknemer? Of merkt u dat er uitermate veel verzuim speelt binnen uw bedrijf? Dan kan het lonen arbo in te schakelen zodat u ergere consequenties kunt voorkomen. Langdurig verzuim kost bedrijven namelijk jaarlijks wel 13 miljard euro aan doorbetaling en kan dus ook voor u een grote kostenpost worden. Door een sterker beleid in te zetten zorgt u voor een effectieve continuïteit binnen uw bedrijf. In dit artikel bespreken we de regels rondom arbo en in welke situaties arbo een grote positieve factor voor uw bedrijf kunnen zijn.
11/4/2022 Arbobeleid
Duurzame inzetbaarheid model: tips voor een innovatief plan
Duurzame inzetbaarheid is een groot buzzword de laatste jaren, maar waarom is het ook relevant voor u als werkgever of HR-verantwoordelijke? In dit artikel bespreken we wat het zoal inhoudt en wat het u kan opleveren. En het belangrijkste, hoe u een duurzame inzetbaarheid model kunt ontwikkelen en implementeren dat het beste past bij uw bedrijf. Want wist u dat duurzame inzetbaarheid ook preventief werkt tegen ziekteverzuim en een hogere productie kan opleveren? Lees verder om te leren waarom duurzame inzetbaarheid de toekomst is van elk bedrijf.
23/3/2022 Arbobeleid
Wat is frequent ziekteverzuim en wat kan het betekenen?
Heeft u werknemers die zich veelvuldig kort ziekmelden? Kan frequent ziekteverzuim met veel ziektedagen ook als langdurig verzuim gezien? En wat voor impact heeft dit frequent ziekteverzuim op uw bedrijf? In dit artikel bespreken we hoe lang verzuim moet duren voordat het als frequent kan worden gezien en wat voor oorzaken dit type verzuim kan hebben. Lees verder voor tips en interventies om frequent ziekteverzuim terug te dringen en te voorkomen.
08/3/2022 Verzuim
Welke maatregelen moet u nemen om ziekteverzuim terug te dringen?
Heeft u te maken met veel ziekteverzuim binnen uw bedrijf en vraagt u zich af wat voor plan u hiertegen kunt trekken? Als u binnen uw bedrijf met meer en meer verzuim te maken heeft, kan het essentieel zijn na te gaan waar de risico’s vandaan komen, en of er gaten zijn in uw beleid. In dit artikel bespreken we de cijfers rondom ziekteverzuim, welke risico’s vaak onder de radar vliegen en welke maatregelen gebruikt kunnen worden om ziekteverzuim terug te dringen.
25/2/2022 Arbobeleid
Wat is de impact van thuiswerken op ziekteverzuim?
Thuiswerken is het nieuwe werken: maar wat voor impact heeft dit thuiswerken nu op ziekteverzuim? Er is natuurlijk sprake van een andere werkplek, minder contact tussen teamleden, en dus andere risico’s die mee kunnen spelen als het gaat om werkstress. In dit artikel bespreken we het gevolg van thuiswerken op de werk-privébalans, dat een grote factor is in het ontwikkelen van verzuim zoals burn-outs. Ook kijken we naar genoemde voordelen en nadelen van het thuiswerken op basis van verschillende onderzoeken. Lees verder voor tips en innovaties om uw thuiswerkbeleid te optimaliseren voor gezonde en productieve werknemers.
25/2/2022 Arbobeleid
Wanneer is een arbodienst wettelijk verplicht?
Met het starten van een onderneming komen verschillende verplichtingen aan bod. Een van de vragen hieromtrent is of het daadwerkelijk verplicht is een arbodienst in te schakelen. In welke gevallen is dat wel zo, en bestaan er uitzonderingen op deze regel? Lees in dit artikel alle informatie over welke situaties een arbodienst wettelijk verplicht maken of niet.
28/1/2022 Arbobeleid
Kies voor een persoonlijke benadering met ziekteverzuim interventies
Ziekteverzuim kan een groot probleem zijn voor bedrijven, vooral wanneer het re-integratietraject niet soepel verloopt. Als u met de handen in het haar zit kan het daarom rendabel zijn te investeren in ziekteverzuim interventies. Deze kunnen uitkomst bieden, en helpen om de verzuimduur te verkorten. Tijdig ingezette interventies kunnen ook voorkomen dat iemand helemaal uitvalt. Met de toename van langdurig ziekteverzuim kan dit zeker een belangrijk gegeven zijn: miljoen mensen lijden elk jaar aan burn-outklachten, met een gemiddeld miljard euro verzuimkosten voor bedrijven. Maar wat voor interventies zijn er allemaal, en welke zijn het effectiefste om in te zetten voor welke situatie? Lees in dit artikel meer over de verschillende type ziekteverzuim interventies en hoe ze in te zetten.
28/1/2022 Arbobeleid
Wanneer wordt arbo arts ingeschakeld?
Ieder bedrijf krijgt jaarlijks wel met ziekteverzuim te maken. Meestal is dit verzuim snel opgelost, maar toch is er ook veel verzuim waarbij de re-integratie niet heel soepel verloopt. Dat is niet alleen voor uw werknemer vervelend, maar kan ook een grote kostenpost worden voor uw bedrijf. Het is dus ontzettend belangrijk dat het re-integratietraject succesvol verloopt, evenals het ontwikkelen van een effectief preventieplan. En heeft u de vraag: Wanneer wordt arbo arts ingeschakeld? In dit artikel gaan we daarop in, als ook de plichten en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts en waar hij of zij op in te zetten is.
14/12/2021 Arbobeleid
Welke verplichtingen heeft de werkgever volgens de arbowet?
Als werkgever is het belangrijk een effectief arbobeleid op te stellen. Hiertoe heeft de arbowet verschillende plichten en verantwoordelijkheden beschreven waar u aan moet voldoen. Vraagt u zich af: welke verplichtingen heeft de werkgever volgens de arbowet? Het kennen en volgen van deze regels is daarbij niet alleen wettelijk verplicht, maar levert ook veel voordelen op aan uw bedrijf. Door de gezondheid van uw werknemers te waarborgen, voorkomt u immer ook veel ziekteverzuim. Vraagt u zich af welke verplichtingen de werkgever heeft volgens de arbowet? In dit artikel gaan we in op alles wat u moet weten.
14/12/2021 Arbobeleid