Lees het laatste
Arbo nieuws
Arbo Concern
Burn-out bij werknemers: Hoe managers en collega's de tekenen kunnen herkennen en helpen
Burn-out is een veelvoorkomend probleem dat steeds meer werknemers treft. Voor het eerst pleit De Wereldgezondheidsorganisatie(WHO) voor de training van managers om het mentale welzijn van werknemers te bevorderen. Managers moeten worden getraind om werkgerelateerde stress, angst en depressie tegen te gaan. In deze blog zullen we kijken naar hoe managers en collega's de tekenen van burn-out kunnen herkennen en hoe ze werknemers kunnen helpen die hieraan lijden. Daarnaast zullen we een filosofische kijk werpen op de oorzaken en de preventie van burn-out.
Burn-out herkennen: Tekenen en symptomen om op te letten op de werkplek
Werk een integraal onderdeel van ons leven. Het geeft ons niet alleen financiële zekerheid, maar kan ook ons gevoel van eigenwaarde, ons gevoel van doel en onze sociale contacten versterken. Maar soms kan werk ook overweldigend en stressvol worden, wat kan leiden tot burn-out. Een burn-out is een geestelijke uitputtingstoestand die wordt veroorzaakt door chronische stress op het werk. Het kan leiden tot lichamelijke, emotionele en mentale uitputting, waardoor werknemers niet meer in staat zijn om effectief te functioneren. Het is van vitaal belang dat werkgevers en HR-managers de tekenen en symptomen van een burn-out leren herkennen, zodat ze kunnen ingrijpen voordat het te laat is. Hieronder volgen enkele tekenen en symptomen om op te letten op de werkplek.
Werkgerelateerde burn-out: Oorzaken, symptomen en preventie
Over wat een werkgerelateerde burn-out is wordt nog flink gediscussieerd ondanks dat het als een een alarmerende beroepsziekte wordt beschouwd. Dat langdurige stress een burn-out kan veroorzaken staat wel vast. Er is een discussie gaande over wanneer een werknemer een burn-out heeft. Is er niet veeleer sprake van overmatige stress of overspanningsklachten? Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit en consultant bij a.s.r stelt wel dat werkgevers het niet zo ver moeten laten komen dat werknemers door structurele hoge werkdruk een burn-out te krijgen. Om werkgerelateerde burn-out tegen te gaan moeten oorzaken en symptomen worden gekend om preventie te doen slagen.
Gestrest door werk? Ontdek 3 strategieën om werkstress te verminderen
“C’est le ton qui fait la musique” is een bekend Frans gezegde dat letterlijk stelt dat de toon de muziek bepaalt. Echter een orkest waarin de muzikanten geen goede interactie hebben maakt wel geluid maar geen muziek. Op het werk is dat net zo. De vaardigheid van werknemers en werkgevers in hun onderlinge interactie bepaalt mede het succes en het plezier op de werkvloer. Als er te weinig plezier wordt ervaren tijdens het werk en als er geen goede interactie is daarover tussen werknemers en werkgevers dan is werkstress de lachende derde. Merkt u dat werknemers gestrest zijn door het werk? Ontdek dan nu 3 strategieën om werkstress te verminderen.
Werkdruk en werkstress: Wat is het verband en hoe kunt u beide beheersen?
Het RIVM heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport(VWS) in kaart gebracht waar onze gezondheidheid door wordt bepaald. Het RIVM koos voor een aantal bepalende factoren of determinanten. Ongezonde voeding, weinig bewegen, problematisch alcoholgebruik, slechte luchtkwaliteit en psychosociale arbeidsbelasting. Samen verklaren deze determinanten tot ongeveer 40 procent van de ziektelast in Nederland. Interessant hierbij is dat psychosociale arbeidsbelasting(PSA) goed is voor bijna 20% van de ziektelast. Psychosociale arbeidsbelasting(PSA) krijgt in dit blog extra aandacht omdat deze een directe link heeft met werkdruk en werkstress. In dit blog zoeken we uit wat het verband is tussen werkdruk en werkstress en hoe je beide kunt beheersen.
De HR trends van 2023
In uw bedrijf wilt u gezonde medewerkers, die betrokken zijn en zich idealiter nooit ziek hoeven te melden. Verzuim kost u namelijk veel geld, zeker wanneer verzuim langdurig is. Daarom is het belangrijk dat u verzuim probeert te voorkomen. Dit doet u door mee te bewegen met de trends op gebied van HR. Deze komen namelijk voort uit ontwikkelingen binnen de samenleving en op de arbeidsmarkt. Door de coronacrisis zijn sommige trends in een snel stroomvaart doorontwikkeld, zoals flexwerken en thuiswerken. In dit artikel leest u wat de trends van 2023 zijn en wat deze u opleveren.
01/1/2023 Arbobeleid
Wat is de beste manier om ziekteverzuim bij te houden?
Een laag ziekteverzuim is wat elke werkgever wil. Daarom investeert u in preventie en efficiënte re-integratietrajecten. Maar heeft u ook inzichtelijk in hoeverre uw beleid en investeringen effect hebben? Om hier inzicht in te krijgen, is het belangrijk om het ziekteverzuim binnen uw bedrijf bij te houden. Hoe doet u dit op een overzichtelijke en efficiënte manier? In deze blog bespreken we wat de voordelen zijn van een goede verzuimregistratie en geven we u tips om dit op de beste manier te doen
30/12/2022 Verzuim
Arbodienst verplicht of niet? Moeten en willen.
War for Talent De Intelligence Group meldt in haar monitor over het 3e kwartaal dat de sourcings druk een record van 38,8% heeft bereikt. Door de krapte op de arbeidsmarkt is de jacht op talentvolle werknemers geïntensiveerd. Potentiële werknemers zullen hun huid daarom duur verkopen. In deze zogenaamde War for Talent heb je als bedrijf of organisatie je handen vol aan actieve werving en selectie. Als u naast het werven ook nog veel tijd kwijt bent aan het organiseren van arbobeleid dringt zich de vraag op of dit niet beter kan worden overgelaten aan een arbodienst? Meer in het algemeen, is een arbodienst verplicht of niet? Wanneer moet u een arbodienst inschakelen? Of moet u gezien de ontwikkelingen op arbeidsmarkt een arbodienst willen die taken uit handen neemt?
29/12/2022 Arbobeleid
Wat doet de arbodienst voor u?
Wat doet de arbodienst voor u en wat zijn de taken van een arbodienst? Is het inschakelen van een arbodienst verplicht en waar moet je als HRM op letten bij een arbodienst? In het eerste kwartaal van 2022 bereikte het gemiddelde ziekteverzuim het record van 6,5 procent. De kosten voor werkgevers waren alleen al in het eerste kwartaal ruim 3 miljard euro. Het ziekteverzuim in sectoren als de gezondheidszorg liep zelfs op tot 8,9 procent. In het derde kwartaal was het ziekteverzuim in deze sector nog steeds erg hoog met 7,1 procent. De wet verplicht werkgevers er zorg voor te dragen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken.
25/12/2022 Arbobeleid
De modernisering in met de nieuwste ziekteverzuim preventie software
De zorgen over ziekteverzuim blijven onveranderd hoog. Verzekeraar Nationale Nederlanden stelt in zijn trendrapport over 2022 dat het aantal ziekmeldingen nooit eerder zo hoog is geweest als in de laatste 4 jaren. De gemiddelde verzuimduur blijft stijgen. In een veel geplaagde sector als de gezondheidszorg is deze stijging van blijvende aard stelt het rapport. In een situatie als deze zult u als werkgever graag de regie willen houden en willen voorkomen dat de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt. De modernisering in is dan een logische stap. Met de nieuwste ziekteverzuim preventie software kunt u het verschil maken.
23/12/2022 Verzuim
Wat zijn de gevolgen van ziekteverzuim voor de werkgever?
Ziekteverzuim en de gevolgen ervan blijven voor de werkgever een hoofdpijndossier als naar de verzuimcijfers kijkt. Terwijl het CBS in zijn cijfers laat zien dat het ziekteverzuim gedaald is is het ziekteverzuim voor middelgrote en grote bedrijven juist gestegen. Met respectievelijk 0,3 procentpunt en 0,6 procentpunt. Voor middelgrote bedrijven kwam het verzuim uit op 4,5 procent. Voor grote bedrijven kwam het ziekteverzuim uit op 5,7 procent. In het eerste kwartaal van 2022 was het algehele ziekteverzuim nog 6,3 %. In het derde kwartaal was dit gedaald naar 5%.
03/12/2022 Verzuim
Wat kost een arbodienst en welke winst behaalt u?
Bij kosten en arbodienst denkt u direkt aan zieke werknemers die u als organisatie of bedrijf veel geld kosten. In de meest recente Arbobalans, het tweejaarlijkse onderzoek van TNO, blijkt dat de gezamenlijke kosten voor loondoorbetaling bij ziekte in 2019 13 miljard bedroegen. Er valt dus veel winst te halen bij het terugdringen van ziekteverzuim. Hierbij kan een arbodienst helpen met effectief verzuimbeleid. Wat kost een arbodienst en welke winst behaalt u?
17/11/2022 Arbobeleid