Lees het laatste
Arbo nieuws
Arbo Concern
Hoe u met de vitaliteit van uw medewerkers het bedrijfsresultaat beïnvloedt
In Nederland is per werknemer het verzuim gemiddeld 4 van de 100 werkdagen. Ongeveer 21% van het verzuim was te voorkomen geweest, net als het hierop volgende productie- en omzetverlies. Een belangrijke graadmeter hiervoor is vitaliteit. Heeft uw organisatie een hoog verzuimcijfer of is het verloop van personeel hoger dan u zou willen? In dit artikel leest u waarom vitaliteit van belang is en hoe u in 5 stappen uw personeelsmanagement hierop inricht. Ook vindt u 6 aandachtspunten die u meteen in de praktijk te brengen om de bevlogenheid in uw organisatie terug te brengen.
Hoe houdt u rekening met de persoonlijke omstandigheden van uw medewerker?
De persoonlijke omstandigheden van uw medewerkers kunnen van invloed zijn op hun functioneren. Zij kunnen tijdelijk minder belastbaar zijn en/of zich ziekmelden. Dit laatste noemen we ook wel ‘grijs verzuim’. Hoe houdt u rekening met privé omstandigheden om verzuim te reduceren en de impact op uw bedrijfsresultaten minimaal te houden?
01/6/2020 Arbobeleid
70% van het verzuim heeft geen medische oorzaak
Verzuim in Nederland heeft verschillende oorzaken. U zult verwachten dat dit voornamelijk medische zijn, maar niets is minder waar. Verkoudheid en griep klachten veroorzaken het vaakst verzuim, maar bijna de helft van het ziekteverzuim is het gevolg van psychische klachten, overspannenheid en burn-out. In totaal is zelfs 70% tot 80% van de oorzaken voor verzuim zijn niet-medisch en kunnen het gevolg zijn van diverse werk- of privé omstandigheden. Denk hierbij aan onenigheid met een collega, financiële problemen of het hebben van een huilbaby. In dit artikel leest u meer over deze oorzaken.
31/5/2020 Verzuim
Hoe is burn-out bij uw medewerkers te voorkomen?
In Nederland lopen ongeveer 1 miljoen werknemers risico op burn-out, staat op de website van Rijksoverheid. In 2017 waren de verzuimkosten door werkstress maar liefst 2,8 miljard euro. Hoog tijd om werkstress aan te pakken en te voorkomen dat ook uw organisatie te kampen krijgt met met uitvallende medewerkers door stress en burn-out. Maar de vraag is: hoe is burn-out te voorkomen? In dit artikel leest u wat burn-out is, wat u kunt doen om de kans op burn-out bij uw medewerkers te verkleinen. Ook vindt u 5 aandachtspunten voor uw omgang met een werknemer die al met burn-out(klachten) kampt.
Wat is een succesvolle re-integratie en hoe pakt u die aan?
Wanneer een medewerker zich ziekmeldt is de kans groot dat deze binnen twee weken zijn of haar werkzaamheden weer hervat. Toch kan het ook voorkomen dat een medewerker langer niet kan werken, bijvoorbeeld door een ongeval of een burn-out. Zowel u als uw medewerker zijn dan verplicht te werken aan een goede re-integratie. In dit artikel leest u meer over het re-integratieproces, wanneer deze succesvol is en krijgt u enkele handreikingen om dit te bereiken.
20/4/2020 Re-integratie
Hoe pakt u stijgend ziekteverzuim in de winter aan?
Griep is de voornaamste oorzaak van ziekteverzuim in Nederland. Jaarlijks krijgt 10% van de volwassenen en 30% van de kinderen tijdens het winterseizoen de griep. Dit verhoogt het ziekteverzuim in uw organisatie gedurende deze maanden. In dit artikel bespreken we de redenen waarom uw medewerker vatbaarder is voor griep of verkoudheid in de winter. Tevens geven we u tips om ziekteverzuim in uw organisatie te verminderen.
15/4/2020 Verzuim
Wat zijn de oorzaken van ziekteverzuim?
Koorts, hoesten en keelpijn: vanzelfsprekend ligt de piek van ziekteverzuim in de winter. In het eerste kwartaal van 2018 lag het ziekteverzuimpercentage in Nederland maar liefst op 4,9%. Gelukkig ligt het gemiddelde percentage lager: meestal schommelt dit rond de 4%. Volgens TNO is dit echter een procent hoger dan in de rest van Europese Unie. Ons verzuimpercentage ligt dus relatief hoog. Hoe komen we aan dit cijfer en wat zijn de oorzaken van ziekteverzuim?
15/4/2020 Verzuim
Wat levert verzuimpreventie u op?
Als werkgever of HR-manager bent u veel bezig met kostenreductie. Dat geldt niet alleen op het gebied van bijvoorbeeld inkoop en sales, maar ook op het gebied van HR. U voorkomt onnodige boetes door ervoor te zorgen dat - indien nodig - uw medewerkers op tijd medisch gekeurd worden. Ook ervoor zorgen dat zieke medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk gaan vermindert kosten. Maar wat nu als u zou voorkomen dat uw personeel verzuimt?
15/4/2020 Verzuim
Wat is werkvermogen en hoe vergroot u dit?
U wilt minder onvrede, verzuim en verloop binnen uw organisatie. In een tijd met een krappe en vergrijzende arbeidsmarkt en waarin uw medewerkers langer moeten doorwerken groeit dit belang in hoog tempo. Wat doet u aan werknemers die voor hun pensioenleeftijd al zijn opgebrand? Houdt u rekening met een hoger burn-out risico bij jonge werknemers? In dit artikel leest u wat het vergroten van werkvermogen voor uw organisatie kan betekenen en hoe u dit aanpakt.